A nyári melegben örömmel fogyasztjuk a hideg leveseket. Ma egy egyszerű és gyorsan elkészíthető ínycsiklandozó savanykás, bogyós gyümölcslevest receptjét mutatjuk, amivel képtelenség betelni.
Frissítő gyümölcsleves a kánikulai napokra
- 30 dkg friss vagy 30 dkg fagyasztott-bogyós gyümölcs (ribizli, szeder, vagy málna)
- 10 dkg porcukor
- 3 dl száraz fehérbor
- 5 dl szódavíz (ásványvíz)
- 1,5 dl tejszín
- A friss gyümölcsöt megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük.
- A fagyasztottat szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni.
- A porcukor kétharmadával megszórjuk, kicsit állni hagyjuk, majd a borral összeturmixoljuk.
- A sűrű krémet a hűtőbe tesszük.
- Tálalás előtt a szódavízzel leves állagúvá hígítjuk.
- A tejszínt a maradék porcukorral kemény habbá verjük, és a levest adagonként egy-egy nagy tejszínhabrózsával díszítve tálaljuk.