Otthon készült

Ezt a négy gyógynövényt ajánlja napégésre a bükki füvesember

Györgytea
Györgytea
Milyen gyógynövények lehetnek segítségünkre, ha leégtünk a napon? Mit kenhetünk magunkra a napozás után? Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember patikájában a nyári bőrvédelemre is van megoldás.

Napvédő funkcióval bíró gyógynövényről – egyelőre – nincs tudomásunk. Erre a célra egyébként is ott vannak a kiváló naptejek és napvédő krémek. A népgyógyászat a feledékenyek számára tud segítséget nyújtani – azaz, ha óvatlanul napoztunk és megtörtént a baj. Négy gyógynövény is szóba jöhet ilyenkor, nézzük, melyik, mit tud.

Orbáncfű: gyógyír leégésre

Kapcsolódó
Orbáncfű: az érzékeny lelkek gyógyító virága
Az orbáncfüvet kiváló gyógyhatása tette nélkülözhetetlenné a gyógyításban.

Az orbáncfű az egyik legismertebb és a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is említett és elismert gyógynövényünk. Az orbáncfű olajos kivonatát kifejezetten leégésre, égési sebek kezelésére ajánlja a bükki füvesember.

Ha az enyhén pirosra égett bőrt vékonyan bekenjük az olajjal, megszünteti a fájdalmat, gyorsabban gyógyul az égett bőrfelület. Az olaj használatát követően viszont nem ajánlott a napozás, mivel fényérzékenyítő hatása van, mely a fehér vagy érzékeny bőrű embereknél jelentkezhet elsősorban. Mindezek miatt érdemes inkább este használni az orbáncfűolajat.

Kamillás borogatás

A kamilla valamiért csak a náthás időszakban jut eszünkbe, pedig gyulladáscsökkentő hatását a bőr gyulladásos panaszainál is kihasználhatjuk. Ha bőrünk nagyon leégett, akkor Gyuri bácsi Kamillás teakeverékéből készült, kihűtött főzettel borogathatjuk – a tea nyugtató hatással lesz rá.

Kapcsolódó
Legkedveltebb gyógynövényünk a kamilla
Már az ókorban is használták.

Körömvirág, a jolly joker

A körömvirágkrémet szinte minden bőrbajra használhatjuk, hisz kiváló hámosító, sebgyógyító hatású. A napégés okozta bőrpír mellett nehezen gyógyuló sebekre, műtéti hegekre, fekélyre, valamint ekcéma, rosacea és csípések esetén is bevált gyógynövény.

Getty Images

Aloe vera

A napégés elsőszámú ellenszere az aloe vera. Magyar kertekben ritkán marad meg, de ha mediterrán területen járunk és semmi nincs kéznél, akkor – érintetlen területről – akár frissen is szedhetjük. Amennyiben mégis sikerült otthon cserepes aloét nevelni, akkor vágjuk le egy levelét, és a kibuggyanó zselével kenjük be az érintett testrészt.

Ha a leégett testrész felhólyagosodott és emellett lázat, fejfájást, hányingert is tapasztalunk, forduljunk orvoshoz, bőrgyógyászhoz!

Így napozzunk biztonságosan:

  • Délelőtt 11 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon, mert ekkor a legerősebb az UV-sugárzás.
  • Fejfedésre használjunk megfelelő kalapot, kendőt.
  • Széles hatásspektrumú fényvédő terméket válasszunk, amely az UVA és az UVB sugarak ellen is védelmet nyújt, és naponta többször is kenjük be vele magunkat.
  • Ne hagyjuk ki a fület és a nyakat se, sőt a kéz- és lábfejet is kenjük be!
  • Fényérzékenységet kiváltó gyógyszerek szedése esetén tartózkodjunk a napozástól.
Kapcsolódó
Mozgásszervi panaszok? Ezeket a gyógynövényeket ajánlja a bükki füvesember
Az ízületi betegségeknek többféle oka lehet, például kopás, gyulladás vagy autoimmun betegség. A gyulladásos ízületi betegségek kiegészítő kezelésére
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik