Otthon készült

Alig esznek vadhúst a magyarok

MTI/Szigetváry Zsolt
MTI/Szigetváry Zsolt
Baromfiból több mint 30 kilogrammot fogyasztunk évente, több mint százszorosát a vadhúsénak.

“Terítéken a vadhúsok – Ízvadászatra fel!” szlogennel szeptember 30-ig tartó, egyhónapos kampányt indított az Agrármarkering Centrum a vadhúsfogyasztás ösztönzésére.

Kapcsolódó
Évente 30 kilónál több sertéshúst fogyasztunk
Ez az egy személyre vetített éves átlag.

Miközben egy kilogramm a vadhúsfogyasztás uniós átlaga, a hazai mindössze 35-40 dekagramm, holott sok tízmilliárdos pozitívumot jelenthetne a gazdaságnak, ha ez az adat megduplázódna.

A hazai erdők tele vannak vaddal, évente 10 ezer tonna vadhús termelődik Magyarországon, mégis baromfiból több mint 30 kilogrammot fogyaszt évente a magyar, több mint százszorosát a vadhúsénak.

A feldolgozott vadhús vásárlásával azokat a magyar vállalkozásokat is segítik a vásárlók, akik a feldolgozóiparban tevékenykednek.

A kampány szeptember 30-ig tart, és ezen időszak alatt tévében, rádióban, nyomtatott és elektronikus újságokban is lesznek sajtómegjelenések, továbbá az OMÉK-on vadhúst fognak kóstoltatni.

Az Agrárminisztérium kiemelt feladatának tekinti, hogy a vadhús ételek a magyar családok asztalára kerüljenek, hiszen

bio élelmiszer, egészséges, biztonságos, fenntartható módon keletkezik, és nem jár olyan környezetterheléssel, mint más hústermékek előállítása.

A korábbi évtizedekben a magyar vadhús 85-90 százalékát exportálták, a hazai piac kis mértékben részesült a prémium termékekből. Ezen szeretnének változtatni, ezért olyan termékekre fókuszálnak, amelyek tovább feldolgozottak, enyhe fűszerezésű, félkész és késztermékek, így nem kell nagy szakmai tudás az elkészítésükhöz.

Kapcsolódó
Chips helyett máj és hal legyen a vitaminbomba
A máj mellett a tojássárgája és a halak rendkívül jót tesznek az emberi testnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik