LeKenyerező / Facebook
Otthon készült

15 évig volt hivatalnok, ma egy kisközösség helyi pékje

Szulimán Gabriella tizenöt éven át dolgozott köztisztviselőként, majd 2019 decemberében egyik napról a másikra munkanélkülivé vált. Facebook-oldalán azt írja,  unatkozó háziasszonyként két állásinterjú között 2020 januárjában jelentkezett egy kovászos kenyérkészítő workshopra. Ekkor még nem sejtette, hogy néhány hét múlva a Covid-19 miatt egy egész országot tanítanak a profik kenyeret sütni.

Elmondása szerint először csak a család számára készített kenyeret, majd jöttek a barátnők, a barátnők barátai és egy idő után arra eszmélt, hogy 12 kilogrammot dagaszt kis háztartási eszközeivel és 8 órán keresztül ül a konyhában a sütője mellett.

Ekkor fogalmazódott meg bennem először a gondolat, talán a hobbiból előnyt is lehetne kovácsolni és lehetnék egy kisközösség helyi pékje. Elkezdtem komolyabban utána olvasni az üzletláncok és általában a nagyipari pékségekben kapható kenyerek összetevőinek. A felismerés elszomorító volt: rengeteg állományjavító adalékot tartalmaznak ezek a termékek. Vállalkozásomat ezért a kezdeti amatőr szintről a szükséges technikai feltételekkel is elláttam és céljául azt tűztem ki, hogy környezetem és néhány család számára, egészséges, adalékmentes kenyeret készítsek

– áll a bemutatkozó posztjában.

A sonline.hu riportjából kiderül, Szulimán Gabriella ma már az egyik helyi kézműves boltnak szállít be, valamint otthonában is kaphatóak finomságai.

A kaposvári édesanya otthonában alakította ki műhelyét. Fiai a tesztelői, és ha valami nem ízlik nekik, nem kímélik édesanyjukat.

Húsz-huszonnégy óra kell, amire elkészül a kenyér, vasárnap éjfélkor élesítem a kovászt, hajnalban pedig kezdődik a tészta dagasztása, amelyet háromszor hajtogatok egy-egy óránként, majd az előformázás, formázás után délután kettőkor kerül a hűtőbe, ahol 12-14 órát pihennek 6-8 fokon. Kedden hajnalban kerülnek be a kenyerek a sütőbe, ahol 40 perc alatt szép pirosak lesznek. Néha megviccel a természet, és kidudorodik, úgy hívom, hogy ilyenkor jelenik meg a kenyér boldogsága

– mondta el mosolyogva.

Számára a legnagyobb boldogság az, amikor pozitív visszajelzést kap egy-egy kóstolás után.

Van egy tucatnyi barátomból álló kontrollcsoportom, akik a kezdetek óta bátorítanak, kóstolják a termékeimet, és egyikük mesélte, hogy a napokban egy ismerőse megállította és javasolta neki a kenyeremet, majd közölte vele, hogy ő már régóta teszteli

– fogalmazott Szulimán Gabriella.

Elmondása szerint a jó alapanyag elengedhetetlen, szerinte finom kenyeret csak minőségi lisztből lehet sütni.

Kellő alázattal, türelemmel és kitartással kell készíteni, megadni az időt, hogy a három szentség – a liszt, a víz, a só – tehesse a dolgát és az összetevőkből tészta legyen, a tésztából pedig kenyér, ehhez azonban elengedhetetlen az emberi tényező, azon belül is a pék szíve és keze

– magyarázta.

Kapcsolódó
30 perc alatt elkészül a bögrés házi kenyér
30 perc alatt megsül és nagyon finom.
Vannak helyek, amelyek soha nem változnak, vagy ha igen, akkor is csak úgy, hogy a múltból mindig megőriznek valami lényegeset. A Hévízi-tó és környéke ilyen. Nem fog rajta az idő, sőt, a turisztikai iparágat összedöntő koronavírus-járványnak is alig találtuk nyomát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.