Mindenszentek napján, november 1-jén Spanyolországban is ellátogatnak a családok a temetőkbe, ahol színes virágokkal díszítik fel hozzátartozóik sírjait és egyúttal emlékeznek az elhunytakra.
Miután lerótták kegyeletüket, otthon egy szokatlan desszertet fogyasztanak el közösen: csontokat. Csakhogy ezek a csontok puhák, édesek és rendkívül finom krémmel vannak megtöltve, írja az Atlas Obscura.
Hagyományosan ezek a finomságok marcipán alapúak, cukrozott, tojássárgájás pasztával vannak megtöltve és egy-egy csontvelőre emlékeztetnek.
Bár megjelenésük elsőre valóban hátborzongatónak tűnik, korántsem riogatni szeretnének vele a spanyolok. A tradíció az 1800-as évek elejére nyúlik vissza: akkor kezdtek el így tisztelegni a halottak előtt, megmutatva, hogy sosem felejtik őket. Hogy pontosan mi a desszert eredete, arról számtalan legenda él a köztudatban.
Ma már rengeteg ízben és variációban kaphatók a csont alakú édességek: hol csokiöntettel kínálják, hol pralinéval töltik, hol a málnás marcipán színezi rózsaszínre a formát. A helyiek szerint viszont még mindig az eredeti verzió a legkelendőbb.