Otthon készült

Szilveszterre esik az éves virslifogyasztás ötöde

MTI Fotó: Vajda János
MTI Fotó: Vajda János

Szilveszterre esik az éves virslifogyasztás ötöde, a sertésből készült termékek a legnépszerűbbek a belföldi piacon – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütörtökön az MTI-vel.

Magyarországon tavaly decemberben 4 ezer tonna virsli fogyott, az év végén rendszerint a kilós csomag a legnépszerűbb. A 2020-as forgalom elérte az 5,5 milliárd forintot, 13 százalékkal haladva meg az egy évvel korábbit. A sertésvirsli 57 százalékkal, a baromfi 22 százalékkal, a pulykából készült áru 19 százalékkal részesedik a piacból

– írták.

Kapcsolódó
Ilyen vékony bele csak a birkának van: virsli készítése házilag
A virsli a házi felvágott készítés magasiskolája. Nem mintha bonyolult lenne, de kell hozzá néhány speciális eszköz és a bél, ami a dolog kulcsa.

Virsli bármilyen húsból készülhet, de a Magyar Élelmiszerkönyv 2017-es szigorítása jó minőségre ösztönzi a gyártókat. Belföldi forgalomba csak 51 százalék feletti hústartalommal kerülhet, emellett csökkentették a megengedett legnagyobb sótartalmat, és magasabb fehérjetartalmat, illetve alacsonyabb zsírtartalmat írtak elő.

A virsli a dietetikusok szerint is könnyen beilleszthető az egészséges étrendbe

– hangsúlyozták.

A NAK szerint érdemes jó minőségű, és lehetőleg magyar gyártótól származó virslit venni szilveszterre. A kínálatban nagy a minőségi különbség, és az sem mellékes, hogy a belföldi termékek vásárlása magyar vállalkozásokat és munkahelyeket támogat

– indokolták az ajánlásukat.

Kapcsolódó
Szilveszteri virsliteszt: öt termék megbukott
Ritkaságszámba menő, különös hibát vétett az egyik elbukott virsli forgalmazója.
Olvasói sztorik