Otthon készült

Fánkkirálynőt választottak a Balatonnál

mti/balázs attila
mti/balázs attila
Immár 17. alkalommal rendezték meg Balatonakaliban a farsangi gasztronómiai programot, melyen borfőző-királyt is választottak.

A Balatonakaliban lévő Fék Kávéház és Étterem 17. alkalommal rendezte meg a fánkkirálynő és borfőző-király választást. A január 29-i programon finomabbnál finomabb farsangi fánkokat, borkorcsolyákat és forralt borokat készítettek el a Veszprém megye több részéből érkezett résztvevők, és közülük a legkiválóbbakat díjazta is a neves személyiségekből álló zsűri, írta a Veol.

Kapcsolódó
30 perc alatt elkészül az élesztő nélküli túrófánk
Nem kell keleszteni. 5 perc az előkészítés, 25 perc a sütés.

A forraltbor-főző versenyen a borfőző király címet a Tihanyi Levendula Klub nyerte el, a közönségdíjas a Czaun Pincészet lett.

A legfinomabb borkorcsolyát Galgóczi Erika készítette, aki apró sajtos stanglival nyert.

A farsangi fánksütésen a fánkkirálynőnek járó elismerést, illetve a koronát Dinamit Trió néven három balatonakali lány nyerte el: a Tóth Beáta, Mersics Barbara és Varga Franciska trió hat-nyolc centi átmérőjű, öt centiméter magas, aranybarna, könnyű és lágy fánkot sütött, egycentis szalaggal.

Így készült a győztes fánk

A langyos búzalisztet átszitálták, illetve átszellőztették, majd langyos tejben felfuttattak egy kocka élesztőt.

 

A tésztához tettek tojást, cukrot, pici sót, kevés rumot, és mindezt dagasztották. Fél óra múlva, amikor a tészta teteje szépen feljött, kifordították az edényből, és lisztezett deszkán kézzel még egyszer átgyúrták.

 

Sodrófával körülbelül centis tésztaréteget nyújtottak, melyből korongokat szaggattak, amiket fél órán át pihentettek, majd a közepükbe ujjbeggyel kis mélyedést formáztak.

 

A nem túl forró olajba a tésztapróba után kerültek a sütemények, amiket egy percig lefedtek, majd fedő nélkül gyorsan átfordítva, aranybarnára sütötték a fánkokat.

A gasztronómiai eseményen 900 darab fánk fogyott el, és 400 liter forralt bor készült.

Kapcsolódó
Tévhit, hogy a forralt borhoz olcsó lőre kell – 12 recept a hűvös napokra
A forralt borról a népi hagyományok, az ősi receptek, a tájanként eltérő szokások és nevek alapján csupán egyet állíthatunk biztosan: mindegyik meleg, és mindegyikben van bor.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik