Otthon készült

Így lehet magyar viseletből örök divat

FOTÓ: CSORBA MÁRTA, MODELL: FEKETE BORBÁLA
FOTÓ: CSORBA MÁRTA, MODELL: FEKETE BORBÁLA
Fantasztikus ötvözete a szépnek és a trendinek, amikor az egyedi, divatos ruhákban benne van a régi magyar népművészet és a népviseletek.

Németh Hajnal Aurora az Aurora FolkGlamour megalapítója, évek óta azt kutatja, hogyan lehet a magyar népi kultúra szimbólumait, hímzés mintáit újra tervezni iparművészként. Négyszeres Hungarikum díjas alkotóművész, aki egyben a Népviselet Napja Nagykövete is.

Kapcsolódó
Hímzett cipőket és ruhákat készít a bogyiszlói fűtésszerelő
A kézzel hímzett ruhák és cipők nemcsak különlegesen szépek, de igazi unikumok is.

Lépj ki a kereteidből

A fotókon az UNESCO által kiemelt matyó és a sárközi viseletek jellemző jegyeit emelte ki és fordította le mai nyelvre, hordható formában. Divatfotósokkal együttműködve azt szeretné bemutatni, hogy ha kilépünk a hagyományaink keretéből, de mégis megtartja azok esszenciáit, a mai korba is helyük van és akár hétköznap, akár ünnep napokon is a minden napjaink részei lehetnek.

Fotó: Csorba Márta, Modell: Fekete Borbála

A Csorba Márta fotóművész által létre hozott sorozatban Fekete Borbála énekesnő mutatta be, hogy a magyar népművészetből a magyar viseletekből inspirálódott ruhák és kiegészítők kiléphetnek a múlt kereteiből. Fekete Borbála egri kötődésű énekes, a Liszt Ferenc Egyetemen népi ének előadóművész szakot végzett, a Fölszállott a páva tehetségkutatón középdöntős, a Dobroda zenekar énekes szólistája, számtalan lemezen közreműködött, ahol a népzenéből merít ihletet.

Képgalériánkban a fotósorozat látható

Galéria
Fotó: Csorba Márta, Modell: Fekete Borbála

Németh Hajnal Aurora sok művészeti ágban alkot: szobrokat, installációkat készít, színházi és fesztivál díszleteket tervez, egyedi ékszer és ruha kollekciókat hoz létre, üvegablakokat fest. Alkotásaiban az iparművészet, a képzőművészet, a klasszikus üvegfestészet és a magyar népművészet elemei is visszaköszönnek.

Célom, egy olyan komplex előadás létrehozása, amelyben egy időben jelennek meg a magyar viseletekből és népművészetből általam újra tervezett ruhák és ékszerek, a régi magyar balladák, népmesék, legendák, a magyar népdalokból inspirálódott zenék, és az autentikus magyar néptáncból újra álmodott mozdulatok, táncok.

Kapcsolódó
Csodálatos fotókon találkozik a főváros és a vidéki népviselet
A Lánchídon általában napfelkeltekor fotóznak, aminek nagyon jó hangulata van, hiszen a város még „alszik”.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik