Otthon készült

Hímzett cipőket és ruhákat készít a bogyiszlói fűtésszerelő

A kézzel hímzett ruhák és cipők nemcsak különlegesen szépek, de igazi unikumok is.

A Tolna megyei Bogyiszlón élő Rácz Ferenc víz- és fűtésszerelőként keresi meg a megélhetésre valót, de nem hímez-hámoz, amikor arról van szó, mi az a tevékenység, amivel kikapcsol a hétköznapok mókuskerekéből, a mindennapos robotból. Hímez, méghozzá 1995 óta napi rendszerességgel nyüstöli a hímzőtűt és a fonalat, ahogy annak idején még az édesanyja tanította meg rá 14 éves korában. 1998-ban készített először Pikachu-hímzéses pólót a keresztlányának, hatalmas sikerrel.

A Kozmix koncertjével kezdődött minden. Ferenc különleges pólót hímzett magának a számára nagyon is jelentős eseményre, hogy azzal is hódoljon kedvenceinek.

Egy 20×25-ös Kozmix logót hímeztem fel a pólóra, amiben a koncertre mentem. Kiszúrtak a színpadról a tömegben, és felhívtak magukhoz. Azóta is jóban vagyunk, rendszeres megrendelőim is az együttes tagjai

– kezdi Ferenc a nem mindennapi történetet.

Munkába merülve Szentendrén a skanzenban.

Fotó: Rácz Ferenc

Eleinte otthoni használatra készítette a remekeket, Pikachutól kezdve széles volt a választék, amit a szerettei megkívántak, meghímezte. A népművészeti motívumos kalocsai hímzésbe egy Hamilton overál ihletésére fogott bele, miután a Forma-1-es pilóta a Magyar Nagydíjon kalocsai hímzéses védőfelszerelésben jelent meg.

Úgy gondoltam, ha magamnak tudok hímezni pólót, sapkát, cipőt, szívesen megteszem ezt másoknak is. Egyre népszerűbbek lettek a hagyományos hímzett ruhák, kiegészítők, így engem is egyre többen kerestek meg kérésekkel, amelyekből idővel komoly megrendelések lettek. Mostanra pedig ez a másodállásom, amibe beleteszem a szívem-lelkem

– folytatja a vízszerelő és hímzőmester.

Fotó: Rácz Ferenc

Eleinte csak a saját elképzeléseit valósította meg a pólóin Ferenc, de a népi motívumok egyre keresettebbek lettek.  Sokan nem tudják, de nemcsak a kalocsai minta, hanem a sárközi is nagyon szépen mutat egy-egy ruhadarabon.

Fotó: Rácz Ferenc

Hogyan kezdődött a komoly hímzőmesteri pályafutása?

Eleinte csak a családnak hímeztem mindenfélét, aztán egyszer felhívtak Németországból, jött egy komoly megkeresés, hogy hímezzek ki egy tornacipőt kalocsai mintával. Elfogadtam, és küldtek is egy Converse tornacipőt, aztán többet. A cipőről a képeket feltették a közösségi médiára, így hamar híre ment annak, amit csinálok. Eddig 230 cipőt hímeztem, de sorban állnak értük. Nem vicc, 30 pár cipőre van előrendelésem. Felírok mindenkit a listámra, és időrendben haladok szépen előre, nincs nálam protekció.

Fotó: Rácz Ferenc

A védjegyévé vált bogyiszlói hímzésminta sapkán és cipőn is visszaköszön.

Fotó: Rácz Ferenc

Sokfelé jártak a hímzett cipői, ruhái a nagyvilágban.

Igen, számos országba eljutottak már a munkáim, amire nagyon büszke is vagyok. Rendeltek és küldtek általam hímzett termékeket Németországba, Ausztriába, Ausztráliába, az USA-ba, Kanadába, Írországba, Hollandiába, Olaszországba, Angliába, Romániába, Szlovákiába, Svájcba, legutóbb Ciprusról rendeltek tőlem. Nagyon örülök, amikor egy-egy hímzett cipőt vagy épp sapkát lefotóznak külföldön, és mutatják aztán róla a képet, vagy viszontlátom a Facebookon. Volt olyan, aki a Niagara-vízesésnél fotózta le a tőlem vett cipőt, vagy a nászútján a híres-hírhedt 66-os úton Amerikában. Csizmára is hímzek, az egyikkel Los Angelesben rótták az utakat.

Fotó: Rácz Ferenc

A bogyiszlói hímzés, amit csak Ferenc készít

Fotó: Rácz Ferenc

Milyen népi motívumokat hímez cipőre, ruhára vagy másra?

Mindenfélét, kalocsait, matyót, sárközit, amit kérnek tőlem. De előtte meg is mutatom a vevőnek, mert sokan mindent matyó hímzésnek hisznek. Büszke vagyok arra, hogy az országban én vagyok az egyetlen, aki bogyiszlói mintát hímez rendszeresen nem csak ruhára. Bogyiszlói lévén lelkesen kutattam fel ezt a helyi hímzésmintát, ami ma már csak a népviseleteken él, és múzeumokban találhatjuk meg, a munkáimon kívül.

Galéria
Fotó: Rácz Ferenc

Az eredeti bogyiszlói minta az 1920-as évekből való, és az öreg kalocsaira hasonlít, az kék és piros, apró leveles. Ez is apró leveles, de van benne tulipán is, ami a többi hímzésfélében nem szerepel. Azokat is nagyon szeretem, de ezt a világon egyedül én készítem, úgy tudom. Mi itt Bogyiszlón táncolunk is, ehhez integető kendőket hímeztem a bogyiszlói hagyományőrző csoport lányainak. Úgyhogy ezzel a tevékenységemmel egyfajta hagyományőrzést és hagyománymentést is végzek, különös tekintettel a bogyiszlói hímzésre.

Fotó: Rácz Ferenc

Még a házuk is hímes: a pince- és a padlásajtót bogyiszlói hímzés díszíti, szintén Ferenc keze munkája.

Galéria
Fotó: Rácz Ferenc

Mikor ér rá hímezni a főállása mellett?

Főleg esténként szoktam néhány órát, tévéhallgatás közben. Én ugyanis jó ideje nem nézem, már csak hallgatom a műsorokat, közben pedig jár a kezemben a tű. Nagyon megnyugtat és kikapcsol ez a napi stresszből. Volt aki el sem akarta hinni, hogy férfi létemre kézzel hímzek. Minden darabban egy kicsit a szívem is benne van!

Fotó: Rácz Ferenc

Ferenc munkái között soha nincs két egyforma darab, hiszen kézzel, sablon nélkül készíti azokat, ez is teszi különlegessé és egyedivé a munkáit. Volt, hogy egy idős néni azt kérdezte Ferenctől, mikor meglátta a hímzett csizmáit, hogy ugye a vitrinbe teszi ki őket, aki rendeli, annyira szépnek látta őket. De nem is csoda, hogy ennyire népszerűek ezek a hímzések, ugyanis amellett, hogy különlegesek, egyfajta közösségi érzést is kifejeznek, hisz mindenki büszke a szépséges magyar hímzésmotívumokra. Zoknin kívül már szinte mindenre hímezett Ferenc, és lehet, annak is eljön előbb-utóbb az ideje.

Mennyi ideig készül egy-egy darab? 

Ez változó. Egy cipő hímzése 4-5 órát igényel, a baseballsapka oldalára hímezni másfél óra, az elejére a schildje miatt nehezebb. Van gyűszű az ujjamon, de a tűm már el van hajolva. Amikor farmerra hímeztem, akkor történt a baleset, amikor rányomtam a kemény anyagra. Attól persze még használható, így nem dobom ki. A tornacipők belsejében nem látszik a hímzés fonákja, mivel kétrétegű az anyag, és direkt így csinálom. Egyébként minden mintában benne van a monogramom, bár kicsit megpróbálom elrejteni. Ez a védjegyem tulajdonképpen.

Fotó: Rácz Ferenc

A lányai is szeretnek hímezni?

Mindketten tudnak, a 16 éves nagylányommal volt is közös kiállításom, de mostanában ő is inkább olvas. A 13 éves kislányom pedig inkább viselni szereti a hímzett holmikat, semmint elkészíteni. Egyedi dolgokban járhatnak a hímző apukájuk miatt, újabban Horváth Tamás rajongók, így ilyesmiket kérnek. De hímeztem már cipőre Fogatlant és Éjfúriát is,  hupikék törpikéket, minyonokat. Ha valaki megkeres egyedi kéréssel, szívesen teljesítem. Először is kinyomtatom a kívánt mintát, majd az összes vonalat átszurkálom tűvel, átpöttyözöm tollal, aminek a tintája eltűnik szárításkor. És már készülhet is a hímzett, garantáltan egyedi darab.

Kiemelt kép: Rácz Ferenc

Hungarikumként diktálja a divatot a matyó rózsa
2012-ben felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik