Virágzó vidékünk

Főszerepben a hetési hímzés: hagyományőrző divatbemutatót rendeztek

A divat változik, a stílus örök.

A felsőlakosi Arany János Művelődési Egyesület egy nem mindennapi divatbemutatóról számolt be. Néhány napja rendezték Felsőlakoson a Muravidék első olyan divatbemutatóját, ahol a hetési hímzés motívumvilágán alapuló ruhakollekcióit vonultatták fel.

Hetési szőttes és hímzés

Hetés hazánk délnyugati részén és a szlovéniai Muravidéken elterülő magyar néprajzi tájegység. A néprajzi tájegység központja a Szlovéniában található Lendva. Hetés neve valószínűleg összefügg a „hetes” számnévvel, és feltehetően ma már elhomályosult egyházi, irodalmi vagy közigazgatási egység emlékét őrzi. Hagyományosan Hetésnek a történelmi Zala vármegye azon hét települését nevezték („Hetes” Hetés), amelyek neve házá-ra végződik; ezek a ma is létező Bödeháza, Gáborjánháza, Göntérháza és Szijártóháza, valamint a ma már nem létező Gálháza, Pálháza és Nyakasháza.

A hetési viselet a göcseji viselettel megegyezett, annak változását kissé késve követte. A rózsa, csillag, gránátalma, rozmaring, madaras, búbos minták a legnépszerűbbek. Idővel az asszonyok között presztízskérdés lett, hogy minél gazdagabb mintájú és színesebb legyen a szőttes. A hetési szőttes mostanra művészetté vált, s ugyanakkor napjainkra szinte feledésbe merült. A hetési népi textilkultúra legékesebb megnyilvánulásai a szőttesek és a gazdagon hímzett viselet. A hetési hímzés néprajzi értékeket hordoz. ( Forrás: netfolk.blog )

A fotókat látva elmondhatjuk, hogy nem csupán a legmenőbb divatmárkákat felvonultató bemutatóban lehet gyönyörködni. A ruhakollekciók jól bizonyítják, hogy hogyan lehet egyesíteni a múltat és a jelent.

A hímző asszonyok: Kulčar Anica, Varga Marija, Žilavec Katica, Krajčič Katica, Kepe Iren, Varga Vali, Kančal Ela, Simonka Marija, Požgaj Gizela, Režonja Valerija, Krznar Klara, Gönc Marika, Koša Klári.

Szakmai vezető: Nemec Rozina

Smink és ruha – iTrend kft Lendva – Pal Zsuzsanna

Fotó: Herman Vanessa
Fotó: Herman Vanessa
Fotó: Herman Vanessa
Fotó: Herman Vanessa
Fotó: Herman Vanessa
Fotó: Herman Vanessa
Fotó: Herman Vanessa
Fotó: Herman Vanessa
Galéria
Fotó: Herman Vanessa
Amit az ember maga hoz létre, ahhoz jobban kötődik
Az élet, a világ érdekes, de ezt csak akkor érezhetjük, ha bevonódunk és alkotunk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik