Virágzó vidékünk

Nemzetközi Visegrád-díjban részesült a szentendrei skanzen

Megérdemelt a rangos nemzetközi elismerés.

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumnak ítélték oda a 2018-as Nemzetközi Visegrád-díjat a négy ország kulturális miniszterei a szlovákiai Végles (Víglas) településen tartott találkozójukon – írta az MTI.

Tornácos ház őrzi a néhai vályogfalrakó mester emlékét Szentendrén
A ház felújítása a szakmai kihívás mellett a legszebb emlékek közé tartozik.

A Nemzetközi Visegrád-díjat 2004-ben alapították, évenként egy olyan személyiség vagy intézmény kapja, mely jelentős, előremutató lépéseket tett a visegrádi országok kulturális együttműködéséért, és közös szellemi kincseik ápolásáért.

Az elismerést a 2018-ban megrendezett Szabadtéri múzeumok Közép-Európában – Fejlődő múzeumok és helyi közösségek című konferencia megszervezéséért nyerte el a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.

A szentendrei skanzen utcarészlete – Fotó: Pixabay

A díjazott falumúzeumban 2018-ban megrendezett nemzetközi konferencia során a skanzen látta vendégül a környező országok szabadtéri múzeumaiból érkezett szakembereket. A konferencián megvitatták a múzeumok és a helyi közösségek kapcsolatának, a közösségi identitás fejlesztésének kérdéseit, és a látogatóbarát múzeumok lehetőségeit.

A díj odaítélésekor fontos szempont, hogy a díjazott által megvalósított program a négy ország közül legalább háromhoz kapcsolódjon kulturális programok, és együttműködések révén.

Kiemelt kép: Pixabay

Saját telkén épített csángó falut a Gyimesekben egy székelyföldi család
A létesítmény egy múzeum és panzió egyedi ötvözete, falu a faluban.
Olvasói sztorik