Otthon készült

Nemzetközi minősítést kaphatnak a nógrádi geopark éttermei és termelői

Pexels.com
Pexels.com
A védjegypályázatokat a beadási határidőket követően egy hónapon belül bírálják el.

Idén három ütemben jelentkezhetnek a GEOfood nemzetközi védjegy megszerzésére a Novohrad-Nógrád Geoparkban működő helyi termelők és éttermek, adta hírül az MTI.

Az első határidő 2022. február 20-a, azonban aki most nem tud pályázni, annak lehetősége lesz május 20-ig, vagy augusztus 31-ig benyújtania a jelentkezését.

Kapcsolódó
Magyarországon terem a világ egyik legfinomabb szilvája
A gyümölcsnek mintegy kétezer fajtája ismeretes világszerte, ebből is az egyik legfinomabb a szatmári szilva.

Nagy Júlia GEOfood védjegykoordinátor ismertette: a nemzetközi minősítő védjegyhez jelenleg a világ 29 UNESCO globális geoparkjának azon termelői és éttermei csatlakozhatnak, akik teljesítik az előírásokat. A védjegy megszerzésének alapfeltétele, hogy az alapanyagoknak helyből, a geopark területéről kell származniuk, a termékek előállítóinak a geopark területén kell működniük, a GEOfood termékeknek pedig szoros kapcsolatban kell állniuk a helyi földtani örökséggel, és erről az összefüggésről konkrét rövid írásos információkat kell megadni az élelmiszereken vagy az éttermek étlapjain.

A szigorú előírásoknak volt köszönhető, hogy 2021-ben összesen két nógrádi étterem kaphatta meg a védjegyhasználati jogosultságot, a hollókői Castellum Hotel Mikszáth Étterme, illetve a Mátraverebély-szentkúti Szent Jakab Étterem

– áll a közleményben.

A koordinátor a cím elnyerését kiemelkedőnek nevezte, mivel a világon összesen 24 étterem kaphatta meg eddig a minősítést.

A GEOfood védjeggyel a termelők és éttermek nemcsak minősítő védjegyet, hanem nemzetközi bemutatkozási lehetőséget is nyernek, hiszen az UNESCO International Geoscience Program 726. számú projektjének köszönhetően a GEOfood program védjegyeseit egyre szélesebb körben mutatják be szerte a világon különféle utazási kiállításokon és egyéb rendezvényeken, valamint a program online csatornáin is.

A védjegypályázatokat a beadási határidőket követően egy hónapon belül bírálják el.

A Novohrad-Nógrád Geopark múlt év tavaszán csatlakozott az UNESCO Globális Geoparkok nemzetközi helyi termék programjához, amelynek célja a geológiai értékek és a helyi ízek közötti kapcsolatok bemutatása, a helyi gazdaság segítése, valamint a koronavírus-járvány utáni gazdasági újraindulás támogatása volt.

A GEOfood programban minden, a geopark területén működő kézműves terméket előállító termelő és étterem részt vehet.

A világ első, határon átnyúló UNESCO globális geoparkja, a Novohrad-Nógrád Geopark 64 magyar és 28 szlovákiai település földtörténeti, régészeti, néprajzi, történelmi, kulturális örökségét ápolja és geológiai értékeit mutatja be.

Kapcsolódó
"Vedd a hazait! Védd a hazait!" - mozgalom a magyar termékekért
Minden korábbinál fontosabb a mostani időszakban egymás segítése, így a hazai termékek vásárlása.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik