Menü medvehagyma-imádóknak: 3 ínycsiklandozó recept a tavasz átható illatú hírnökével

Ha a tavaszi első kirándulásaink egyikén megcsap a fokhagymaillat, akkor nem a kirándulópartnerünk felé kell néznünk gyanúsan, hanem a közelünkben elterülő medvehagymával teli területet érdemes keresni. És érdemes is keresni, hiszen csodás ételek készülhetnek belőle.
Kapcsolódó cikkek

Mit kell tudni erről az illatos növényről? Mire kell figyelni, ha szedjük? Hogyan tartósíthatjuk? Ezekre a kérdésekre adunk választ cikkünkben és még 3 szuper medvehagymás recepttel is megismerkedhet.

Wikipedia Commons

Mi köze a medvének a medvehagymához?

Tulajdonképpen csak annyi, mint nekünk: szereti. Téli álmukból ébredve rengeteget befalnak belőle, hogy ezzel pótolják a szervezetükből hiányzó vitaminokat és ásványi anyagokat. A népi mondás szerint a medvék tavaszi fáradtság ellen fogyasztják.

Mit kell tudni a medvehagymáról?

A hagymafélék családjába tartozó medvehagyma főként gyertyán- és bükk-elegyes erdőkben fordul elő, a nedves árnyékos helyeket kedveli. Hagymáról és kisebb mértékben magról is szaporodik.

Az íze mellett ezért is érdemes fogyasztani:

Pixabay

Szedd magad!

Magyarországon a legnagyobb területen a Mecsekben fordul elő, ahol Orfűn még medvehagyma fesztivált is rendeznek. A Zselicben és a Bakonyban is tömegével van jelen. A Vértesben egy tanösvényt szenteltek a medvehagymának.

Wikipedia Commons

Medvehagyma vagy gyöngyvirág?

Kora tavasszal a medvehagymák élénkzöld, hosszúkás levelükkel szőnyegszerűen borítanak be egészen nagy területeket is. Éppen úgy, mint a gyöngyvirág is (bár az inkább május környékén jelenik meg, de van átfedés a két időszak között), ami kinézetre nagyon hasonló, viszont mérgező levelű, így figyelni kell, hogy nehogy egyetlen levél is bekerüljön az étkezési célra szedett medvehagymák közé.

Legegyszerűbben az illatáról ismerhető fel a medvehagyma, azonban leszedéskor kell megszagolni a leveleket, amikor egy csokorban hazavisszük, már mindennek hagymaillata lesz!

Emellett a levelek formája is eltérő: a medvehagymáé maximum 4 centiméter széles, hosszúkás, a végén hegyes, a gyöngyvirágé minimum 6 centis és fényes felületű.

A medvehagymánál értelemszerűen hagymát találunk a föld alatt, a gyöngyvirágnak csak tarackjai vannak.

Virágzatukban is különböznek, a medvehagymának kicsi, fehér, csillag alakú, míg a gyöngyvirágnak harangra hasonlító virágai vannak.

Így tartósítható a medvehagyma

3 szuper medvehagymás recept akár vasárnapi ebédhez is

Medvehagyma pesto

Pixabay

Hozzávalók

Elkészítés

Medvehagyma krémleves

Pixabay

Hozzávalók

Elkészítés

Medvehagymás pite paradicsommal és bacon-nel

Pixabay

Hozzávalók

A tésztához:

A töltelékhez:

Elkészítés

Kapcsolódó