Mit kell tudni erről az illatos növényről? Mire kell figyelni, ha szedjük? Hogyan tartósíthatjuk? Ezekre a kérdésekre adunk választ cikkünkben és még 3 szuper medvehagymás recepttel is megismerkedhet.
Mi köze a medvének a medvehagymához?
Tulajdonképpen csak annyi, mint nekünk: szereti. Téli álmukból ébredve rengeteget befalnak belőle, hogy ezzel pótolják a szervezetükből hiányzó vitaminokat és ásványi anyagokat. A népi mondás szerint a medvék tavaszi fáradtság ellen fogyasztják.
Mit kell tudni a medvehagymáról?
A hagymafélék családjába tartozó medvehagyma főként gyertyán- és bükk-elegyes erdőkben fordul elő, a nedves árnyékos helyeket kedveli. Hagymáról és kisebb mértékben magról is szaporodik.
- baktérium- és gombaölő hatású, a gyomor és a bélrendszer fertőzései esetén alkalmazható
- magas vastartalmú
- vérnyomáscsökkentő hatású
- erősíti az immunrendszert
- enyhíti a fejfájást, szédülést
Szedd magad!
- Vannak szigorúan védett helyek, ahol tilos szedni. Egyéb helyeken korlátozott mennyiségben (maximum 2 kg-ot fejenként) szabad gyűjteni, gondolva arra, hogy másnak, illetve jövőre saját magunknak is maradjon.
- Soha ne gyökerestül tépjük ki, a hagymája maradjon a földben!
- Egy növényen két levél fejlődik. Ha mindkettőt levágnánk, nem tudna tovább növekedni, így csak az egyiket szedjük le.
- Virágzáskor már ne szedjük, ekkorra elveszítik a zamatukat a levelek.
Magyarországon a legnagyobb területen a Mecsekben fordul elő, ahol Orfűn még medvehagyma fesztivált is rendeznek. A Zselicben és a Bakonyban is tömegével van jelen. A Vértesben egy tanösvényt szenteltek a medvehagymának.
Medvehagyma vagy gyöngyvirág?
Kora tavasszal a medvehagymák élénkzöld, hosszúkás levelükkel szőnyegszerűen borítanak be egészen nagy területeket is. Éppen úgy, mint a gyöngyvirág is (bár az inkább május környékén jelenik meg, de van átfedés a két időszak között), ami kinézetre nagyon hasonló, viszont mérgező levelű, így figyelni kell, hogy nehogy egyetlen levél is bekerüljön az étkezési célra szedett medvehagymák közé.
Legegyszerűbben az illatáról ismerhető fel a medvehagyma, azonban leszedéskor kell megszagolni a leveleket, amikor egy csokorban hazavisszük, már mindennek hagymaillata lesz!
Emellett a levelek formája is eltérő: a medvehagymáé maximum 4 centiméter széles, hosszúkás, a végén hegyes, a gyöngyvirágé minimum 6 centis és fényes felületű.
A medvehagymánál értelemszerűen hagymát találunk a föld alatt, a gyöngyvirágnak csak tarackjai vannak.
Virágzatukban is különböznek, a medvehagymának kicsi, fehér, csillag alakú, míg a gyöngyvirágnak harangra hasonlító virágai vannak.
Így tartósítható a medvehagyma
- A leszedett levelek hűtve 3-4 napig állnak el.
- Egyben vagy darabolva, az átható illat miatt alaposan becsomagolva fagyasztható.
- Le is száríthatjuk és morzsolva üvegben tárolhatjuk a felhasználásig.
- A szárított medvehagymát olajhoz, vajhoz tehetjük, így ízesített fűszervajat vagy fűszeres olajat kapunk.
- Darált magokkal, fűszerekkel pesto készülhet belőle.
- Egyszerre maximum 8-10 levélnyit fogyasszunk belőle, különben megterhelheti a gyomrot!
3 szuper medvehagymás recept akár vasárnapi ebédhez is
Hozzávalók
- kb. 10 dkg medvehagyma
- 5 dkg fenyőmag
- 5 dkg reszelt parmezán
- olívaolaj
- só
- bors
Elkészítés
- Lehúzzuk a leveleket a szárról.
- Megmossuk a medvehagymát, majd megszárítjuk.
- Szárazon megpirítjuk a fenyőmagot egy serpenyőben – vigyázva, hogy oda ne égjen.
- Ha kihűlt, turmixgépben darabosra aprítjuk.
- Mehet a turmixba a többi hozzávaló is, annyi olívaolajat teszünk hozzá, hogy kellemesen krémes legyen.
- Sterilizált befőttesüvegbe rakva, a tetejére olívaolajat öntve néhány hétig eláll a hűtőben.
Hozzávalók
- 3 db közepes burgonya
- 1 csokor medvehagyma
- fél liter alaplé
- 2 dl tejszín
- só
- bors
Elkészítés
- A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és annyi sós vízben, ami ellepi, megfőzzük.
- Ha kész, hozzáadjuk a megmosott és felaprított medvehagymát, és felöntjük az alaplével.
- Összeturmixoljuk botmixerrel, majd visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a tejszínt, amit előtte a hőkiegyenlítés miatt összekeverünk egy kevés forró levessel.
- Forráspontig melegítjük (már nem kell forralni), ízesítjük sóval és borssal.
Hozzávalók
A tésztához:
- 25 dkg finomliszt
- 15 dkg vaj
- 2 evőkanál tejföl
- 1 tojás
- csipet só
A töltelékhez:
- 6 db koktélparadicsom
- 10 dkg bacon
- 2 db tojás
- 2 dl tejszín
- 4-5 levél medvehagyma
- 5 dkg parmezán sajt
- só
- bors
Elkészítés
- A tésztához a liszthez hozzáadjuk a sót és a szobahőmérsékletű vajat, elmorzsoljuk.
- A tejföllel és a tojással tésztává gyúrjuk.
- Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy kivajazott, kilisztezett 24 cm-es piteformát.
- Villával megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt elősütjük.
- A töltelékhez a bacont kockára vágjuk, a paradicsomot félbevágjuk és rátesszük a tésztára.
- A tojásokat elkeverjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a felaprított medvehagymát, reszelünk bele parmezánt, majd ráöntjük a tésztára.
- 180 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.