Virágzó vidékünk

Végzetes lehet a medvehagyma és a gyöngyvirág összetévesztése

Volt már belőle tragédia.
Korábban a témában:

Március elejétől láthatók már a hajtásai a gyógyhatásáról már régóta ismert, erősen fokhagymaillatú medvehagymának, mely nevét onnan kapta, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák, de hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is.

A medvehagyma fiatal leveleit és hagymáját gyógyászati célokra használják. Vérnyomáscsökkentő hatású, jó hatással van az emésztőrendszerre és a szervezet ellenálló-képességét is javítja. A népgyógyászat felső légúti megbetegedések esetére is javasolja a növényt, melyre a gyógyászaton kívül a gasztronómia is felfigyelt. Emberi fogyasztásra a fiatal zöld levelei és a hagymája alkalmas.

A népies nevén kígyóhagymának is nevezett növényt március végén, április elején lehet gyűjteni, ám leszedésével fokozottan vigyázni kell.

A medvehagyma levele ugyanis külsőre megtévesztően hasonlít a később virágzó gyöngyvirág, és az őszi kikerics levelére. Összetévesztés esetén az eredmény súlyos, esetenként halálos mérgezés lehet, mert mindkét növény mérgező.

A legismertebb eset 2013-ban történt, amikor egy neves sportember keverte össze a két növényt, és mérgezésben meghalt.

Egyértelműen megkülönböztetni a növényeket egymástól szaglással lehet, a gyöngyvirágnak és a kikericsnek ugyanis nincs fokhagymaillata. A gyöngyvirág levelei rövidebbek is.

Fotó: pixabay.com

Medvehagymát csak a védett területeken tilos szedni, állami erdőkben még megengedett a szedése, fejenként napi 2 kg-ig, saját fogyasztásra. Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. Természetesen magánkézben lévő erdők esetében is engedélyt kell kérni.

A növény gyűjtésénél érdemes odafigyelni arra, hogy a tövénél fogjuk meg, s a leveleknek egy-egy tőről csak a felét szakítsuk le. Lehetőleg a hagyma ne mozduljon meg a talajban. A jövőbeni termés miatt érdemes arra is figyelni, hogy ha nem tépjük le az összes levelet, tovább él a növény.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Hamarosan kezdődik a medvehagyma szezon a Mecsekben
A hazai erdők biztosítják területeiken az egészséges növény gyűjtését.

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.