Virágzó vidékünk

Indul a medvehagyma-szezon, két kilóig gyűjthetünk

pixabay
pixabay

A medvehagyma levele kizárólag nem védett területeken gyűjthető, saját szükségletre fejenként naponta legfeljebb két kilogramm mennyiségben – írta közleményében a Mecsekerdő Zrt.

A jellegzetes fokhagyma-illatú, vér- és vesetisztító gyógynövény gyűjtése fokozott terhelést jelent az erdei ökoszisztéma számára, mindezt azonban felelős erdőlátogatással jelentősen csökkenthetjük.

Felhívták a figyelmet arra, hogy tovább tud élni, lélegezni, táplálkozni és táplálékot raktározni a talajban megbújó hagymájában a medvehagyma, ha két leveléből csak az egyiket szedjük le, és elkerülhetjük az erdő talaján élő, számos védett lágyszárú növény letaposását, ha a kijelölt turistaútvonalakról nem térünk le.

Kapcsolódó
Ehető természet: medvehagyma levélben sült jófalat
Fantasztikus recept, amit akár a szabadban is elkészíthetünk.

A hegyek középső és magasabb régióiban, lombos erdőkben, főként a bükkösökben, a hűvösebb északi oldalakon, völgyekben előforduló medvehagyma levele kizárólag nem védett területeken gyűjthető, saját szükségletre fejenként naponta legfeljebb két kilogramm mennyiségben.

A tájékozódást és a különböző besorolású területek azonosítását a Mecsekerdő honlapján közzétett térkép, illetve a mobiltelefonról is elérhető “Erdőtérkép” alkalmazás segíti.

A kereskedelmi célú gyűjtéshez az erdőgazdálkodó engedélye szükséges.

Kapcsolódó
Árverésen értékesítik a medvehagyma-mezőket a Mecsekben
A legolcsóbb terület 70 ezer, a legdrágább 400 ezer forint licitnél indul.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik