Otthon készült

Testnek és léleknek is kiválóak a medvehagymás receptek

A növényt egyre többen szeretik és készítenek belőle különlegességeket.

Tombol a medvehagyma szezon. Bár az országban nem mindenhol találkozni vele, azon szerencsések, akik kirándulásaik során fellelik és szednek belőle, otthon fel is használhatják ételeikhez ezt a különleges, fokhagyma illatú finomságot.

Elkészítésével két legyet üthetünk egy csapásra, hisz a növény nem csak finom, de roppant egészséges is, számos gyógyhatással rendelkezik.

De mi is készüljön belőle?

Rutkai Vera volt a segítségünkre, neki hála hoztunk 3 szuper receptet.

Fotó: Ruttkai Vera

Medvehagymás körözött

A körözötthöz egy kisebb fej vöröshagymát apróra kockázunk, sózzuk, borsozzuk, kis őrölt köményt adunk hozzá majd jöhet bele az ollóval felvágott medvehagyma. 25 dkg túrót és 1-2 evőkanál tejfölt öntünk rá, botmixerrel összedolgozzuk. Ha nagyon sűrű az állaga, tejföllel lazíthatjuk.

Házi kenyérrel vagy medvehagymás pogácsával az igazi.

Fotó: Rutkai Vera

Medvehagymás pogácsa

  • egy nagy csokor medvehagyma
  • kb. 60 dkg liszt (lehet többféle liszt is vegyítve, kerülhet bele akár teljes kiőrlésű búzaliszt is)
  • 2 kávéskanál só
  • 1,5 dl langyos tejben 1 kávéskanál cukorral felfuttatott 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 tojás (vagy 2 tojássárgája) + 1 tojás a lekenéshez
  • egy kis doboz tejföl
  • 18 dkg zsír (ennek egy része lehet vaj is)
  • reszelt sajt vagy szezámmag

Elkészítés:
Az élesztőt tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, beletesszük a zsírt. A tejfölt, a tojást és a felaprított medvehagymát botmixerrel vagy turmixgéppel összevegyítjük. A felfuttatott élesztős tejet és a medvehagymás keveréket a liszthez adjuk. Az egészet jól kidagasztjuk.

Ha nagyon ragacsos, adunk még hozzá lisztet. Duplájára kelesztjük, kinyújtjuk, hajtogatjuk, megint kelesztjük, kinyújtjuk és ismét hajtogatjuk, megint hagyjuk pihenni, végül ujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük tojással, megszórjuk sajttal vagy szezámmaggal, pizzavágóval felvágjuk, tepsire sorakoztatjuk.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, majd 160 fokra visszavéve légkeveréses funkcióval készre sütjük. A pogácsa másnap is isteni friss, puha.

Fotó: Rutkai Vera

A medvehagyma sajnos nem szedhető egész évben, így a szezonban kell gondoskodni arról, hogy később is ehessünk belőle. Vannak, akik darabolva, leszárítva sóhoz adják, így egész évben ízesíthetnek vele. Mások  olivaolajban sütik le a leveleket, mert úgy évekig elállnak.

Vera nem szereti a medvehagymát hőkezelni, mert szerinte úgy a növény lényege veszik el a hőkezeléstől. Így ő másképpen tartósít.

Medvehagyma tartósítása és egy finom pesto

A medvehagymát tisztítás után ollóval felvágjuk, oliva olajat és némi sót adva hozzá nagy teljesítményű botmixerrel vagy robotgéppel krémes állagúra dolgozzuk. A krémes állagú masszát üvegbe téve olíva olajjal locsoljuk a tetejét, majd zárjuk le az üveget. A massza pirítósra, salátákhoz, tésztához nagyon finom.

Csonthéjas magvakkal, borssal és parmezánnal összeturmixolva a medvehagymás masszából  pesto is készíthető.

A massza hozzávalói 3×200 g-os üveghez (egy évre elegendő mennyiség)

  • 4-5 maroknyi csokor medvehagyma
  • 2,5 dl olívaolaj
  • 2 kávéskanál parajdi só

A massza kamrában eláll, de biztonság kedvéért hűtőben tartandó!

Jó étvágyat kívánunk!

Fotó: Rutkai Vera

Kiemelt kép: Pixabay.com/Rutkai Vera

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik