A húsvét vendégváró időszak. Ilyenkor a rokonok, ismerősök, barátok meglátogatják egymást, és a jó beszélgetések mellett természetesen finom falatok is kerülnek az asztalra.
Aki a húsvéti sonka mellé süteménnyel is szeretne készülni, bátran kipróbálhatja a leveles tésztából készült finomságokat is. Ehhez isteni receptet találtunk a nosalty.hu oldalán:
A vajas leveles tészta hozzávalói:
- 225 g finomliszt (+ egy kevés a gyúráshoz)
- 1 kávéskanál só (finomított, tengeri)
- 25 dkg vaj (sótlan, hideg, de nem fagyos )
- 1.5 dl víz (jeges, hideg)
Elkészítés:
Szitáljuk össze a lisztet és a sót egy nagy keverőtálba, majd tegyük hűtőbe egy pár percre. Vágjuk kisebb kockákra a vajat. A hűtőből kivett tálba keverjük bele a vajkockákat úgy, hogy mindenhol jól bevonja a liszt őket. Öntsük rá a jeges vizet, és gyors mozdulatokkal keverjük a nyers tésztához.
Egyik kezünkkel gyűjtsük össze a tál tartalmát, vegyük ki egy lisztezett nyújtódeszkára. Itt pár mozdulattal gyúrjuk össze egy duci hurkává, lapítsuk el, és tekerjük fel, majd letakarva tegyük hűtőbe 15 percre.
Kevéssé lisztezzük újból a deszkát/munkafelületet és a hűtőből kivett tésztát. Sodrófával egyik irányba nyújtsuk a kitekert tésztát 1 cm vastagságúra, majd mindkét irányba addig lapítsuk/nyújtsuk, amíg 45×15 centiméteres téglalapot kapunk. Enyhe nyomkodással segítsünk abban, hogy a szélei olyan egyenesek legyenek, amennyire csak lehet.
A tészta alsó egyharmadát hajtsuk fel, majd a felső egyharmadát borítsuk rá és a két oldaláról is ugyanígy hajtsuk be a tésztát. Forgassuk el a tésztát 90 fokban. Sodrófával nyomjuk le óvatosan először a felső, utána az alsó végét, majd a közepét két helyen. Ezután nyújtsuk ki újból (45x15cm), ügyelve a szélekre, és hajtsuk fel az oldalait, ahogyan az előbb. (Ha úgy éreznénk, hogy a tészta még elég grízes, tehát a vajat nem sikerült összedolgoznunk a liszttel, akkor ismételjük meg ezt a folyamatot.)
Sodrófával óvatosan nyomjuk össze a széleket, tekerjük folpackba, és tegyük hűtőbe a tésztát 1 órára. A vajas tésztát ekkor nyújthatjuk, tölthetjük, csavarhatjuk, süthetjük, de a legideálisabb, ha egy éjszakára a hűtőben hagyjuk. A hűtőből való kivétel után pihentessük pár percig a tésztát, csak utána kezdjük el, lisztezett deszkán nyújtani.
A kinyújtott tészta számtalan finomsághoz felhasználható. Készülhet belőle kifli, táska, roló, levél, párnácska, tekercs. Ugyanakkor bebugyolálhatunk vele virslit, csirkemellet, szűzérmét, bélszínt is.
Jó étvágyat kívánunk!