Otthon készült

Ötvenezer gyufaszálból készült el az alföldi város temploma

A következő makett a Fekete gyöngy vitorlás lesz.

Száztízezer gyufaszálból készült el a Titanic, de az Eiffel torony vagy a birodalmi csillagromboló sem áll kevesebb gyufaszálból a ceglédi Kovács Péter birodalmában, ahol egymás mellett sorakoznak a bámulatos, aprólékos munkával elkészült, méretarányos makettek.

Kapcsolódó
Balatoni kastéllyal gazdagodott a nyugdíjas pécsi rendőr
A makett 43 centiméter hosszú, 28 centiméter széles és 26 centiméter magas.

Az alkotások száma nemrég tovább bővült, elkészült ugyanis a Ceglédi Református Nagytemplom mása, amihez Péter ötvenezer gyufát használt fel. Vele beszélgettem.

Hogyan jött az életedbe a makettezés?

Mindig is maketteztem, engem ez kapcsolt ki és töltött fel egy fárasztó munkanap után. Komolyabban 5 éve kezdtem, akkor láttam egy angol mérnök munkáját, aki a Titanicot gyufából alkotta meg, ez ösztönzött arra, hogy én is gyufaszálból kezdjek alkotni.

Kovács Péter

Miért a Nagytemplomra esett a választásod?

Az első munkám öt évvel ezelőtt egy Boeing 747-es repülőgép volt, ami 110 centiméter hosszúra és 120 centiméter szélesre sikerült, harmincötezer gyufa felhasználásával. Elkészülte után gondoltam, hogy ha ez sikerült, akkor én is megpróbálom elkészíteni a Titanicot. El is készült, aztán nem volt megállás, sorban jöttek az alkotások: egy vw t1 kisbusz, az Eiffel torony, egy uh1 helikopter, a birodalmi csillagromboló és most lett kész a Ceglédi Református Nagytemplom. Mivel Cegléden élek, gondoltam, a munkáim között legyen olyan is, ami a városomhoz, lakóhelyemhez köthető.

Mit kell tudnunk róla?

A makett 1 méter széles 1.25 méter hosszú és 1.35 méter magas lett. Hungarocellből állítottam össze, erre faragasztó segítségével mintegy ötvenezer darab gyufaszálat ragasztottam. Próbáltam méretarányosan megcsinálni, ugyanúgy, ahogy a többi alkotásomat is. Mindegyik makettemet egy kisebb műanyag makett alapján csináltam eddig, de a templomot helyben készített fotók segítségével alkottam meg. Tavaly karácsonykor kezdtem el és nemrég fejeztem be, tehát nagyjából négy hónapig dolgoztam rajta.

Kovács Péter

Mindegyik munkád monumentális, de melyik a legnagyobb?

A birodalmi csillagromboló, ami száznegyven-százhatvanezer darab gyufaszálból áll jelenleg, de még nincs is kész teljesen. Ezután fogom folytatni. Ő már több mint egy éve készül és legalább még egy két hónap munka vár rám. Ha sikerül befejeznem a Fekete gyöngy vitorlás vagy a Victory vitorlás hű mása következik.

Hol lehet ezeket a gyönyörű alkotásokat megnézni?

Egyelőre nálam tekinthetők meg, de ha sikerül, talán létrejön egy állandó kiállítás itt a városban.

Mi szurkolunk Péternek, hogy így legyen.

Galéria
Kovács Péter
Kapcsolódó
Bámulatos sakkasztal lett az öreg hokedliből
Csak azért, mert régi és poros, még nem kell kidobni. Egy kis kreativitással megszülethet a csoda.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik