Otthon készült vasárnapi ebéd

10 évnyi közös kalandozás és kihívás után nyitották meg álmaik éttermét

Jamie Olivernél is dolgozott, ma már saját pizzériát üzemeltet feleségével, Zoltán.

Van egy pizzéria a Szabolcs megyei  Ibrányban, ahol nem csak a mindig kedves és szív-lélek házaspárnak köszönheti kedveltségét, hanem az ott készült, friss alapanyagokból összeállított salátáknak, pizzáknak, sütiknek és a megannyi különleges ételnek.

A tulajdonosok, Németh Zoltán Imre és Némethné Varga Krisztina ma már lelkesen, tervekkel tűzdelve mesélnek, de ahogyan mondani szokták, ők is megjárta a hadak útját. Zoltán a középiskolát elvégezve gazdasági irányban tanult tovább, de miután nem találta meg a számításait, így munkanélküliként úgy gondolta megpróbálja álmai irányába terelni az életét és szakácsnak tanult.

A szamárlétra aljáról kezdeni  nem egyszerű senkinek, neki sem volt az.

– Mivel ebben a szakmában is csak a tapasztalattal és szorgalommal juthatok előre, így több helyen is dolgoztam, próbáltam a legjobbaktól tanulni.

A hazai munkahelyek, éttermek után Zoltán Angliában bővítette szakmai tudását, ahol egy vietnámi szakács mellett tanulta meg az ételek fundamentumát, miszerint minden jó étek alapja a minőségi alapanyag és a lélek.

Itt tanultam meg, hogy a főzés legfontosabb alapanyaga a lélek. Fantasztikus egy év volt. Rengeteget fejlődtem.

Anglia után az új célállomás Budapest lett, ahol többek között dolgozott a Budai várban lévő Pierrotban és Jamie Oliver egyik éttermében, a Jamie’s Italianban.

– Mindkét hely meghatározó volt a szakmámban. Profikkal dolgozhattam, tudásom 50%-át ezeknek a helyeknek köszönhetem. Nem csupán a szakmai kompetencia, de a csapatmunka is kivételesen jó volt. A Jamie’s Italian ráadásul a jövőm alapjait jelentette, hiszen itt tanultam meg az olasz gasztronómia alapjait.

10 évnyi közös kalandozás és kihívások után, Krisztina feladta saját vállalkozását, hogy a közösen megálmodott éttermüket megnyithassák.

Az élet produkál fura dolgokat, de vallom, hogy mindennek oka van. Albérletben laktunk és a covid miatt hirtelen megszűnt a munkahelyünk. Nem sok választásunk maradt, és egyébként is vonzott már mindkettőnket a vidéki élet, így bő két éve hazaköltöztünk Ibrányba édesanyámékhoz.

Tavaly márciusban Zoltánék megnyitották a Pizza Basilicot, ami rövid idő alatt  igen kedvelt hely lett a 8 ezer fős Ibrányban.

– Azt hiszem feleségem folyamatos biztatásának köszönhető, hogy megnyílhatott az étterem. Nagy köszönet érte. Egyelőre mindent ketten csinálunk. És persze, amit alapvetésként tanultam, azt most megpróbáljuk kamatoztatni. Minőségi alapanyagokból, szívvel, lélekkel készítünk minden egyes ételt. Vendégeink visszajelzései azt igazolják, hogy így érdemes. Sőt, csak így érdemes.

Természetesen vannak tervek a jövőt illetően is.

– Első körben az étlapfejlesztés. Az olasz ízvilág mellett szeretnénk becsempészni az indiai fűszeres, karakteres ízeket is. Vallom, hogy érdemes megismerni más kultúrák gasztronómiáját, arra törekszem, törekszünk, hogy megszerettessük az emberekkel ezeket a kulináris különlegességeket.  

11 kérdés és válasz

Melyik az első étel, amire emlékszel?

Ezen sokáig gondolkodtam. Azt hiszem az, hogy óramű pontossággal 12kor édesanyám az asztalra tette az aranyló húslevest minden vasárnap és a bátyámmal ügyetlenül fröcsögve kanalazzuk. A végén pedig apa kettévágta a tyúk fejét és megehettük az eszét.

Mi az első recept, amit megtanultál jól elkészíteni?

Szeretném azt hinni, hogy a tejbegríz, mert azt már 6 évesen rendszeresen főztem, de a rendestől fényévekre volt szegény. Azt hiszem, hogy az első az igazán jól elkészített ételem egy sertéspörkölt volt.

Melyik a kedvenc ételed?

Természetesen a pizza, változatos feltétekkel. Ezt leszámítva a feleségem rakott krumpli receptje. Rendszerint rám kell szólnia, hogy hagyjam abba az evést, mert rosszul leszek.

Mi az az egyetlen hozzávaló, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?

Ez elgondolkodtató. A halat nem szeretem sajnos semmilyen formában, úgyhogy azt hiszem hogy valamilyen húst vinnék magammal. Köretet pedig nagyjából bármiből lehet csinálni.

Egyszeri vacsorát rendezhetsz a szigeteden…, kit hívnál meg?

Kizárólag a családomat! A feleségemet és a kislányomat. A rokonságot kicsiket, nagyokat, komát, nénét, mamát, papát. Nagyon szeretem ha valami kellemes dolog kapcsán összejön a család és azt érzem hogy jó helyen vagyok jó emberekkel körülvéve.

Melyik szakácskönyvet vinnéd magaddal a szigetre?

Azt hiszem, hogy konkrét könyv címet vagy szerzőt nem tudnék mondani, de biztosan összeállítanék egy receptgyűjteményt a szívemnek (és persze a hasamnak) kedves receptekből. Van belőlük bőven.

Mit jelent számodra az egészséges táplálkozás?

Nekem ebben a témában a kulcsszó a friss és a jó minőségű, ami nem feltétlenül jelent egyet a drágával. Talán ott kezdődik az egészséges táplálkozás, hogy az alapanyag amit az ételbe teszünk, az jó legyen. Nem aroma hanem gyümölcs, nem margarin hanem vaj, zsír, vagy jó minőségű olaj nem étel ízesítő hanem friss zöldségek. Ezen felül azt gondolom, hogy nagyon fontos az egyensúly megtalálása a tápanyagok mennyiségben. A túl sok semmiből nem jó.

Mit főzöl, sütsz a legtöbbet?

Tekintve hogy olasz éttermet üzemeltetek, erre azt válaszolnám hogy tésztát. De ha arra vagy kíváncsi, hogy a szabadidőmben otthon mi az, amit a legtöbbször főzök akkor elég hosszú a lista, nem tudnék egyet kiválasztani. Azokat az ételeket szoktam elkészíteni amiket a külföldön töltött évek alatt megkedveltünk. Például a curry-k, a különböző ázsiai ízvilágú ételek vagy akár egy szaftos hamburger. A hazai ízeket inkább a feleségem szokta az asztalra varázsolni.

Melyik főzőműsort szereted a legjobban?

Erre azért nehéz válaszolni, mert televíziót már évek óta nem nézünk. De azoknak a séfeknek a videóit nézem meg szívesen akik szenvedéllyel főznek, akik igazán szeretik azt amit csinálnak és ez meglátszik azon amit a tányérra tesznek.

Mi a véleményed a vegán étkezésről?

Nehéz nem szkeptikusnak lennem a témában. Tudom, hogy mostanában egyre jobban elterjedt ez az étkezési kultúra, de én még nem találkoztam olyan vegánnal aki ne “csalna” időnként. Tőlem nagyon távol áll. De az a véleményem hogy senkinek az ízlését nem szabad elítélni vagy megkülönböztetni. Ettem már ínycsiklandó vegán ételt és borzalmas húsos ételt is. Nem attól lesz egy étel finom, hogy vegán vagy sem.

Vasárnapi ebéd ajánlatod?

Legyen az isteni finom feketebab-szószos marharagu és desszertként a vaníliás Panna Cotta erdei gyümölcs szósszal és friss mentával. Aki elkészíti, az biztos nem csalódik benne.

Feketebab-szószos marharagu

Gyakorlati tanácsok: 1, Sem a húst, sem a zöldségeket ne sózzuk! A babszósz kellően sós. 2, A marhahúst pihentessük sütés után!

Hozzávalók

  • 100g feketebab szósz 500g marhahús (lehetőség szerint hátszín)
  • 50g fokhagyma
  • 1dl olívaolaj
  • 2g fekete bors
  • 2dl hús alaplé(lehetőség szerint marha)
  • 500-700g friss vegyes zöldség (Répa, brokkoli, kaliforniai paprika, cukkini, gomba, lilahagyma, karfiol, stb)
  • 100g gyömbér
  • 1 lime reszelt héja és leve
  • 1dl édes chili szósz
  • 0.5dl olívaolaj

Elkészítés

A marhahúst vékony szeletekre vágjuk. 1dl olajjal, a borssal és a fokhagymával bepácoljuk és hűtőbe tesszük 2órára. Ezután felforrósítunk egy wokot vagy egy nagy serpenyőt zsiradék nélkül. A felforrósodott serpenyőben hirtelen kisütjük a marhát. Egyszerre nem túl sokat teszünk a serpenyőbe, nehogy lehűljön. Sercegjen az a hús! A megsült húst félretesszük pihenni. Idő közben feltesszük főni a tészta vizet… A gyömbért meghámozzuk és felszeleteljük. zöldségeket feldaraboljuk, majd összekeverjük az olivaolajjal és a gyömbérrel. Wokban nagy lángon hirtelen sütjük a zöldségeket és ráöntjük a marhára, ami idő közben szépen megpuhult és “szaftot” engedett. (Közben a tészta mehet a főzővízbe…) Az egészet együtt feltesszük főni. A feketebab szószt kikeverjük a 2dl marha alaplével és ráöntjük a ragura. Hozzá adjuk az édes chili szószt és a lime levét és héját. Forraljuk fel, és már nyakon is vághatjuk a frissen főtt tésztánkat egy nagy adag raguval. Frissen reszelt gyömbérrel és 1cikk lime-al tálaljuk. Jó étvágyat!

Vaníliás Panna Cotta erdei gyümölcs szósszal és friss mentával

Fontos tudnivaló: Panna Cotta annyit tesz, főtt tejszín. Semmi köze a tejhez!

Hozzávalók 3 adaghoz

  • 300 tejszín
  • 5g por zselatin
  • 90g cukor
  • 2tk vanília aroma
  • néhány friss mentalevél
  • szószhoz: 100g fagyasztott erdei gyümölcs és 15g cukor

Elkészítés

Az erdei gyümölcsöt beleöntjük egy nyeles edénybe és rászórjuk a cukrot, majd félretesszük 1 órára. (Olvadni) A tejszínt egy kicsi nyeles edényben, kis lángon feltesszük főlni. Ne engedjük hogy felforrjon! Amikor gyöngyözni kezd a széle a tejszínnek, akkor levesszük a tűzről és hozzáadjuk a cukrot és a zselatint, majd 1-2 percig kevergetjük míg teljesen elolvad benne. Ha ez megtörtént, akkor 3 pohárba kiöntjük és hűtőbe tesszük 2-3 órára. Az erdei gyümölcs kicsit megolvadt, levet engedett. Egyszerűen nagy lángon hirtelen felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. A kihűlt szószt óvatosan rákanalazzuk a mostanra már kocsonyás tejszín tetejére. Friss mentával díszítjük. Jó étvágyat!

Kapcsolódó
3 különleges nyári saláta Bánfi Anna séf ajánlásával
Anna utánozhatatlan ügyességgel és érzékkel kombinálja a hozzávalókat, kezei alatt minden fogásnak egyedi, felejthetetlen íze van. Filozófiája egyszerű: minden étek legyen színes, legyen benne a természet íze és bolondítsuk meg minél több fűszerrel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik