Otthon készült vasárnapi ebéd

Mennyei ízvilágot kínálnak az őrségi konyha remekei

gaál zsuzsanna
gaál zsuzsanna
Hagyományos ételeik jellegzetes és érdekes részei Magyarország gasztrokultúrájának.

Az őrségi konyha ősidők óta nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető ételekből áll, hiszen az ottani agyagos földeken a helyi viszonyoknak megfelelő növényeket – rozst, kölest, hajdinát, kukoricát, káposztát, répát, krumplit, tökféléket termeltek -, ételeiket ezekből állították elő.

Kapcsolódó
Az Őrség zöld aranya lett 2016-ban Magyarország tortája
A tortát augusztus 20-i nemzeti ünnepünkön kóstolhatjuk meg először.

Őrségi kirándulásaink közben túrázhatunk a szerek között, ellátogathatunk fazekasmesterekhez és megkóstolhatjuk a régió jellegzetes ételeit. Az őrségi hagyományos ételek egyedi és érdekes részei Magyarország gasztrokultúrájának, így egy hét végi kalandozás során szinte természetes, hogy akár vasárnapi ebédként a kívánságlistára kerülhet az igazi őrségi menü elfogyasztása.

A krumplis dödölle, a hajdinás vargányaleves, a „hőkőn sült”, azaz forró kövön sült perec és a tökös-mákos rétes, a messze földön híres őrségi tökmagolajjal készült finomságok mind megérdemlik az ínyencek figyelmét.

A Szalafőn élő Gaál Zsuzsanna, a vendégváró Múltidéző Porta tulajdonosa és a helyi hagyományok lelkes ápolója évekkel ezelőtt szedte csokorba a tájegység jellegzetességeit az “Őrségi konyha kincsei” című könyvében, melynek segítségével megmutatjuk, milyen receptúrák mentén készül egy klasszikus őrségi vasárnapi ebéd.

Hajdinás vargányaleves

Hozzávalók

1 marék szárított vargánya vagy 1,5 marék nyers vargánya, 1,5 bögre hajdinakása, 3 szál sárgarépa, 3 szál petrezselyem, diónyi zeller, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 1 mokkáskanál pirospaprika, 1 babérlevél, 2-3 szem egész bors, 2-3 tárkonylevél vagy ½ mokkáskanál szárított tárkony, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 szál lestyánlevél vagy 1-2 szál zellerlevél, 1 evőkanál zsír, só.

gaál zsuzsanna

Elkészítése

A zsíron megpirítjuk a zöldségeket, hagymát, hozzáadjuk a pirospaprikát, fűszereket (szárított tárkony és ½ csokor petrezselyemzöld kivételével), és felengedjük 1,5 liter vízzel. A megmosott, nyers vargányát beletesszük, a szárított vargányát kicsit leöblítjük, úgy tesszük a levesbe. 15 perc főzést követően hozzáadjuk az előzőleg megmosott és 3-4 órát áztatott hajdinát. 10-12 percig főzzük, és hozzáadjuk a tárkonyt, a ½ csokor apróra vágott petrizszöldet, és még 1-2 percig főzzük. A lestyánlevelet, zellerlevelet kivesszük.

Őrségi dödölle

Hozzávalók

8-10 közepes nagyságú krumpli, 2-2,5 bögre rétesliszt, 2-3 nagyobb vöröshagyma, 1-2 pohár tejföl, 2-3 evőkanál zsír, só.

gaál zsuzsanna

Elkészítése

A krumplit – újkrumpliból nem lehet készíteni – kockára vágva sós vízben – egy ujjnyival lepje el – feltesszük főni. Amikor nagyon megfőtt, krumplinyomóval beletörtjük a levébe a krumplit tartalékláng felett. Ezt követően még a tartalékláng felett fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, és főzőkanállal vagy a krumplinyomóval (kinek hogy áll a kezére) összedagasztjuk.

Tökös-mákos rétes

Hozzávalók

50 dkg liszt, 20 dkg zsír, 1 tojás, 2 evőkanál ecet, só

Elkészítése

A tésztát összedolgozzuk és hagyjuk pihenni 30 percet. Közben a töltelékhez valókat előkészítjük. Gyalult tök, darált mák, cukor, tejföl, tojás. 1 pohár tejfölből, 3 tojásból és kevés cukorból öntetet készítünk.

gaál zsuzsanna

A rétestésztát kinyújtjuk, rászórjuk a gyalult tököt, majd a cukrozott mákot, és az öntettel meglocsoljuk. Két oldalról feltekerjük, tepsibe helyezzük, és ismét meglocsoljuk az öntettel. 160 fokon 30-40 percig sütjük.

Gaál Zsuzsanna szerint a tökéletes rétes egyik titka, hogy az összes alapanyag meleg legyen, és szükséges hozzá egy megfelelő nagyságú asztal is. Fontos továbbá, hogy ne réteslisztből, hanem jó minőségű búza finomlisztből készítsük.

Kapcsolódó
Látványnak sem utolsó az igazi őrségi tökös-mákos rétes készítése
Akárhogyan és akárhányszor nézzük a videót, ez igazi tudomány.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik