Otthon készült

Öt tény, amit rosszul tudunk a margarinról

pixabay
pixabay
Nincs és nem is lehet tele transzzsírsavval.

Számos városi legenda és tévhit övezi egyik közkedvelt élelmiszerünket, a margarint. Most egy, a Rama megbízásából készült országos kutatás részeként mérték fel, hogy mennyire tájékozottak a hazai fogyasztók ezzel az élelmiszerrel kapcsolatban írja a Trade magazin.

Kapcsolódó
Hét egyszerű praktika az otthoni élelmiszerpazarlás ellen
Ha betartjuk ezeket, sokat spórolhatunk is.

Tehát, mik azok a tények, amit a legtöbb ember nem tud a margarinról?

Rég nem használnak hidrogénezett olajokat

Még mindig sok helyen tartja magát az a tévhit, hogy az üzletekben kapható margarin részben hidrogénezett, azaz keményített növényi olajokból készül. Tény, hogy régen valóban hidrogénezéssel készültek ezek az élelmiszerek, ám a margarinok kenhetőségét már hosszú ideje nem a keményített olajok, hanem a szobahőmérsékleten is szilárd növényi zsírok, például a kókuszzsír biztosítják.

Nincs és nem is lehet tele transzzsírsavval

A margarin ellen felhozott másik tipikus érv, hogy – mivel hidrogénezett olajból készül – tele van az egészségre ártalmas transzzsírsavakkal. A jelek szerint még mindig sokan nem tudják, de Magyarországon lassan már közel egy évtizede megszületett az a szigorú transzzsírsav-rendelet, amelynek értelmében itthon kizárólag rendkívül alacsony, 2g transzzsírsav/100g zsírtartalom határérték alatti élelmiszerek árusíthatók, ráadásul a közelmúltban életbe lépett EU-s szabályozás is hasonló limitet ír elő. Emellett az sem közismert, hogy a transzzsírsavakat a normál étkezésből gyakorlatilag nem lehet teljesen kiiktatni, mert a hétköznapi sütés-főzés közben is keletkezhet, és még a hidegen sajtolt olívaolajban is megtalálható.

Nem, nem mesterséges műélelmiszer

Azzal az állítással, hogy a margarin mesterséges műélelmiszer, a megkérdezettek bő egyharmada értett egyet, holott valójában teljesen hétköznapi növényi olajokból – jellemzően repce-, lenmag- és napraforgóolajból – és ivóvízből áll.

Érdemes tudni, hogy a margaringyártás alapvetően az összetevők hűtés közbeni keverését jelenti, e folyamat során pedig megmaradnak a növényi olajok értékes összetevői. A vállalkozó kedvűek akár otthon is készíthetnek szendvicskrém-alapanyagként házi margarint: ehhez az egyszerűen beszerezhető alapanyagokon túl (növényi olajok, a kenhetőséget biztosító kókuszzsír, víz, valamint az olajok és a víz keveredését elősegítő némi tejszín) csupán egy fagylaltgépre vagy egy jéggel teli edénybe tett keverőtálra van szükség, amelyben az összetevők folyamatos hűtés közben keverhetők össze.

Természetes olajokból készülnek

Az állítást, hogy a margarinok természetes növényi olajokból készülnek, csupán a fogyasztók alig több mint negyede tartotta igaznak.

A növényi olajok nagy előnye az állati eredetű zsiradékokkal szemben, hogy telítetlen zsírsavakban gazdagok, amelyek segítenek megőrizni a szív és az érrendszer egészségét. Ráadásul a jó minőségű margarinokat alkotó repce- és lenolaj természetes módon tartalmazza a szervezetünk számára hasznos E-vitamint és omega-3 zsírsavakat, a napraforgóolaj pedig szintén kimagasló E-vitamin-, valamint omega-6 zsírsav tartalma miatt számít kedvező összetevőnek.

Növényi alapú élelmiszerek

A margarinok jellemzően növényi alapú élelmiszerek. Napjainkban mind népszerűbbnek számít a növényi alapú étrend, aminek környezetvédelmi, egészségi és állatvédelmi okai is vannak. A minőségi margarinok éppen ilyen növényi alapú élelmiszernek számítanak, így kiválóan beilleszthetőek a flexitáriánus, vegetáriánus és – egyes termékváltozatok esetében – akár a vegán étrendbe is.

Kapcsolódó
11 tárolási tipp, hogy sokáig friss maradjon az élelmiszer
Egyszerű praktikák, hogy semmi se menjen veszendőbe.
Olvasói sztorik