Otthon készült

Igazi kincs a bodza bogyója

pixabay.com
pixabay.com
Szörpöt, lekvárt vagy akár bort is lehet készíteni belőle.

Az, hogy a bodza virágából isteni szörp vagy akár dzsem is készülhet, mindenki tudja, és sokan szívesen el is készítik ezeket a csemegéket. Ám a bodza feketés-lilás bogyóját kevesebben használják, mert nyersen nem szabad megenni. A bogyók keserűek és mérgezési tüneteket okozhatnak. Ám főzve kincs: szörpöt, lekvárt vagy akár bort is lehet készíteni belőle.

Szüretelni a teljesen befeketedett bogyójú fürtöket érdemes, a túlérett bodza könnyen lepotyog, a még érettlen bogyók pedig csökkentik a belőle készült termény minőségét, írta az edenkert.hu.

Kapcsolódó
Veszélyben a barack, egyre több a dió és a bodza
Versenyképesen termeszteni hazánkban jelenleg az almát, a körtét, a meggyet, a cseresznyét, a diót, és a szilvát lehet.

Nézzünk néhány receptet

Bodzabogyó szörp almával vagy körtével

A megmosott bodzabogyókat villával szemezzük le, az almát vagy körtét hámozzuk meg, daraboljuk fel, távolítsuk el a magházat. Gyümölcscentrifugában készítsünk gyümölcslevet 2/3 rész bodzabogyóból és 1/3 rész  alma/körtéből. Egy liter gyümölcspéphez 30-40 dekagramm cukorral főzzük fel és forrón öntsük üvegekbe, majd dunsztoljuk. Vízzel hígítva fogyasztható.

A bodzabogyóból szirupot is készíthetünk, szörphöz hasonló módon. Ez megfázás, köhögés esetén elsősegélyként kiváló. Csökkenti a lázat, a köhögési ingert, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, emellett hatékony hashajtó.

Pixabay.com

Bodzabogyó lekvár

Lekvárnak is érdemes más gyümölcsökkel párosítani, almával, körtével, de lehet szederrel vagy szőlővel is próbálkozni. Nagyméretű magja miatt érdemes leszűrni vagy paszírozni, hogy még élvezhetőbb legyen a lekvár.

A bátrabbak bort is készíthetnek a bodzabogyóból

Hozzávalók:

  • 1350 gramm friss bodza
  • 1350 gramm cukor
  • 3,78 liter víz
  • 1 teáskanál citromsav
  • Bor-élesztő

Elkészítés:
Villa segítségével csipkedjük le és törjük össze a bogyókat, majd tegyük egy vödörbe. Adjuk hozzá a felforralt víz felét, és hagyjuk kihűlni. Oldjuk fel a cukrot a maradék vízben, majd szűrjük át szitán a bogyós vizet a cukorra, és adjuk hozzá a citromsavat és élesztőt. Öntsük a folyadékot egy hordóba, és zárjuk le légzsilippel.

Tároljuk a bort meleg helyen, hogy nyugodtan erjedhessen. Miután befejeződött az erjedés, öntsük át a bort egy tiszta edénybe. Helyezzük egy hűvösebb helyre, és hagyjuk állni néhány hónapot. Szűrjük át újra, és hagyjuk, hogy a bor kitisztuljon.

Kapcsolódó
Termesszék velem: fekete bodza, a szegény ember patikája
Helyenként pálinkát is főznek belőle, de mivel ez a művelet igen munkaigényes, a bodzapálinka ritka és nagyon drága.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik