Tóth Gergelyné
Otthon készült

Így készül a legfinomabb karamellás bodzaszörp

Isteni finomság egy kis extrával.

Dübörög a bodzaszezon, kicsik is nagyok most gyűjtik be az illatos, tenyérnyi fehér virágokat, hogy anyukák és nagymamák szörpöt, dzsemet, különböző finomságokat készítsenek belőle.

Kapcsolódó
Javában tart a bodza- és az akácszüret
Magyarországon a becslések szerint öt-, nyolcezer ember foglalkozik hivatásszerűen gyógynövények gyűjtésével.

Az isteni finom, hűsítő bodzaszörp sok háztartás kedvelt itala, de nem mindenki készíti egyformán. Vannak családi egyediségek, örökölt praktikák, egy kis csavar a receptben, ami pikánssá teszi az amúgy is isteni italt.

Tóth Gergelyné például évek óta karamellás bodzaszörpöt készít, amit saját maga által szerkesztett címkével lát el. A receptet velünk is megosztotta, köszönjük.

Tóth Gergelyné

Karamellás bodzaszörp

Hozzávalók 6 literhez

  • 6 liter víz
  • 20-30 nagyobb bodzavirág
  • 5 kilogramm cukor
  • 4-5 darab citrom karikákra vágva
  • 7 dekagramm citromsav, de ha savanyúbban szereti valaki mehet a 10 dekagramm is
  • 1 kávéskanál nárium-benzoát vagy egy csomag bodzaszörp tartósító

Elkészítése

5 liter vizet felforralunk, belekeverjük a 4,5 kilogramm cukrot. A maradék fél kiló cukrot karamellizáljuk egy másik edényben és ráöntjük hidegen az egy liter vizet, majd feloldjuk benne a megkeményedett cukrot. Beleöntjük a feloldódott karamellizált cukros szirupot a forrásban lévő másik sziruphoz, majd teljesen felforraljuk őket együtt.

Ha felforrt a szirupunk, akkor levesszük a tűzről és teljesen kihűtjük, ekkor keverjük bele a citromsavat és a tartósítót. Ezek után beletöltjük üvegekbe és beletesszük a szár nélküli bodzavirágokat (a virágokat nem szabad megmosni, mert leázik a virágpor róluk, de a citromokat karikázás előtt alaposan meg kell mosni), majd beletesszük a citromkarikákat is.

Lefedjük az üvegeket és hűtőben vagy hűvös helyen 4-5 napot állni hagyjuk őket, fontos hogy gyakran keverve legyenek!

Ha letelt a 4-5 nap, akkor alaposan kimosott üvegekbe sűrű szűrőn átszűrjük a szörpöt és lezárjuk azt. A kiszedegetett bodzavirágokat kinyomkodjuk, ami kijött belőlük, azt is le lehet szűrni gyorsfogyasztásra.

A kiázott citromkarikákat el lehet tenni a fagyasztóba, jégkocka helyett nyáron remekül használhatók.

Tóth Gergelyné
Kapcsolódó
Termesszék velem: fekete bodza, a szegény ember patikája
Helyenként pálinkát is főznek belőle, de mivel ez a művelet igen munkaigényes, a bodzapálinka ritka és nagyon drága.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.