Virágzó vidékünk

Javában tart a bodza- és az akácszüret

Wikimedia commons
Wikimedia commons
Magyarországon a becslések szerint öt-, nyolcezer ember foglalkozik hivatásszerűen gyógynövények gyűjtésével.

Az Agrárszektor egy korábbi cikkében nyilatkozott a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács kiemelve, hogy hazánkban összesen 20-25 ezer ember foglalkoztatását biztosítja az ágazat.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih) az Agrárszektor azt is megtudta, hogy az őstermelői nyilvántartás alapján csaknem 3000 őstermelő foglalkozik gyógynövénytermesztéssel Magyarországon.

A bodza, akác és hárs évszázadok óta szerepel a tradicionális népi gyógymódban. Készíthetünk belőlük szomjoltó nyári üdítőt, vagy kiszárítva gyógyhatású teát, de akár ínycsiklandó lekvárnak is eltehetjük télire – olvastuk a Bama cikkében, ahol arról írnak, hogy Baranyában már javában tart a bodza- és akácszüret.

Kapcsolódó
Termesszék velem: fekete bodza, a szegény ember patikája
Helyenként pálinkát is főznek belőle, de mivel ez a művelet igen munkaigényes, a bodzapálinka ritka és nagyon drága.

Legkorábban a bodza nyílik, amely már május elején virágba borul és a belőle készített üdítők, szörpök és lekvárok szinte minden családban megtalálhatók. A szakértők azonban óva intik a laikusokat, hogy csak a korán virágzó közönséges bodzát szedjék le fogyasztási szándékkal, mert a július végén termő gyalogbodza mérgező hatású.

Gyönyörű fürtökben virágzik az akác is, melynek akkor érdemes elkezdeni begyűjteni, amikor a fürtökben már minden kis bimbóból kikelt a virágszirom. Ha teát szeretnénk készíteni, érdemes fürtöstől kiszárítani és a barnulást megelőzendő naponta átforgatni, majd légmentesen zárható üvegben tárolni. Száraz köhögésnél hurutoldó, hurutos köhögésnél pedig köptető hatása van az akácból készült teának.

A hárs június elején csatlakozik gyógyhatású testvéreihez, virágját az egész világon használják gyógyszerek készítéséhez. Szedését érdemes időzíteni, mert csak két hétig tart a virágszüret. A szakértők szerint a szedést akkor kell elkezdeni, amikor a fa virágai már majdnem kinyíltak, de még vannak köztük bimbók is, mert ilyenkor a legmagasabb a hatóanyag-tartalma.

Kapcsolódó
Ősi hagyományokat ápol Gyuri bácsi gyógynövénykertje
Igazi botanikus kert lett a bükki füvesember kiskertjéből.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik