Virágzó vidékünk

Védetté nyilvánítottak egy kivágásra szánt öreg hársfát Szombathelyen

Szomszédvita állt a háttérben, az önkormányzat pedig jelesre vizsgázott a döntéssel.

A szombathelyi közgyűlés a napokban védetté nyilvánította a Vadász u. 6. szám alatti ingatlanon álló, nagyméretű, kislevelű hársfát, írta a nyugat.hu.

Ezen az ingatlanon egy családi ház található, a fa a telek sarkában áll. A tulajdonosok majd két éve a fa “korára, méretére tekintettel” kérték, hogy az önkormányzat a fát helyi jelentőségű védett természeti emlékké nyilvánítsa.

A szomszédos telken viszont építkezés kezdődött, és a szomszédok a fa kivágását kérték, arra hivatkozva, hogy a fa beteg és balesetveszélyes, hozzáfűzve, hogy az önkormányzat utasítsa el a védetté nyilvánítására vonatkozó kérést.

100 méternél magasabb a Föld legnagyobb fája
A famatuzsálem a világ legnagyobb virágos növénye címmel is büszkélkedhet.

A fa a szakemberek vizsgálata alapján nem veszélyeztet sem anyagi javakat, se emberi életet. Az Őrségi Nemzeti Parktól kért állásfoglalásában a nemzeti park is támogatta a védetté nyilvánítást, kiemelve: a fa számos élőlény élettere, hozzájárul a levegőtisztasághoz, esztétikai értéke és turisztikai vonzereje is van.

Az érintett felek a velük folytatott egyeztetés során  mindketten ragaszkodtak eredeti álláspontjukhoz: a fának otthont adó telek tulajdonosai ahhoz, hogy a fa legyen védett, a szomszédok pedig ahhoz, hogy vágják ki, mert veszélyes.

Sissi is sétálhatott az 546 éves bükkfa alatt Ausztriában
Egy olasz kutatócsoport rábukkant Európa legöregebb, 546 éves bükkfájára Ausztriában.

A hársfát végül a város közgyűlése minapi ülésén védett természeti emlékké nyilvánította. Az önkormányzat elvégezteti a szükséges beavatkozásokat, így a fakorona ápolását, a stabilizációs kezelést, és egy védettséget jelző táblát is elhelyeznek a fához.

Kiemelt kép: Mészáros D. zsolt, nyugat.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik