Virágzó vidékünk

Dübörög a bodzatermesztés Bács-Kiskunban

pixabay/ritae
pixabay/ritae
Tíz év alatt három és félszeresére nőtt a gyümölcs termesztési területe.

Terjedelmes írás összegzi Bács-Kiskun megye agrárgazdasági mutatóit, az Agrárcenzus 2020 felméréséről a Baon számolt be.

Kapcsolódó
Lehengerlő ízű pálinka főzhető ezekből a növényekből is
Gondolta volna, hogy magas minőségű pálinkát díszítő vagy sövényalkotó növényfajták gyümölcsterméséből is lehet készíteni?

A lapnak nyilatkozó szakember arról számolt be, hogy 2020-ban mintegy 28 ezer gazdaság végzett mezőgazdasági tevékenységet Bács-Kiskun megyében, ami azt jelenti, hogy az országban található 241 ezer gazdaság közel 12 százaléka itt található.

A legtöbb, valamivel több, mint 1500 gazdaság Kecskeméten található, míg a második Lajosmizse 1119 gazdasággal, őket követi Kiskunmajsa és Kiskunfélegyháza 1080, illetve 1079 gazdasággal, de Kiskőrösön is több mint 1000 gazdaság működött

– mondta a portálnak Tóth Péter, a Központi Statisztikai Hivatal mezőgazdasági statisztikai osztályának statisztikai tanácsadója.

A beszélgetésből kiderült, hogy a 9 ezer hektáron termesztettek gyümölcsöt Bács-Kiskunban, ebből mintegy 1500 hektáron meggyet, 1400 hektáron szilvát, ezeket követi a kajszibarack és az alma, közel azonos, mintegy 1100 hektárral. Az alma területe tíz év alatt felére csökkent, míg a kajszié 43 százalékkal nőtt.

A statisztikai adatokból kitűnik, hogy egyre népszerűbb a bodza termesztése a megyében.

E gyümölcs termesztése jelentősen nőtt 2010 és 2020 között. 2010-ben csak 621 hektáron, míg 2020-ban 2100 hektárt meghaladó területen foglalkoztak a bodza termesztésével.

Kapcsolódó
Termesszék velem: fekete bodza, a szegény ember patikája
Helyenként pálinkát is főznek belőle, de mivel ez a művelet igen munkaigényes, a bodzapálinka ritka és nagyon drága.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik