Otthon készült

Magyar mézet foglaltak le a török hatóságok

pixabay
pixabay
Az isztambuli méhészeti világkongresszust kellemetlen esemény előzte meg.

Augusztus végén rendezték meg a 47. Apimondia Méhészeti Világkongresszust Isztambulban, melyen 17 fős magyar delegáció vett részt, köztük hét Somogy megyei méhésszel, írta a Sonline.

Kapcsolódó

Az eseményt tavaly kellett volna megtartani az oroszországi Ufában, ám koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háborús helyzet miatt Isztambulba “költöztették”.

A következőt Chile rendezi, a 2025-ben várható méhészeti világkongresszus megrendezésére pedig Magyarország is jelentkezett.

A világ összes méhészét a klímaváltozás és az éghajlatváltozás foglalkoztatja. Ha az aszály miatt elfogynak a méhlegelők, a méhészek munkája is megszűnik. A másik probléma méhegészségügyi kérdés. Nehezen megoldható a paraziták, vagyis az atkák kártételének visszaszorítása, amely világviszonylatban igen jelentős

– mondta a portálnak Kolics Balázs, aki a Keszthelyi Georgikon méhészeti kutatócsoportjának eredményeiről számolt be az isztambuli közönségnek.

A rendezvényen Méhészeti Világdíjakat is kiosztottak.

A méhészeti ismeretek témakörébe tartozó könyvek kategóriájában ezüstérmet szerzett Rúzsa Magdi és Vida József szakácskönyve, a “Zümmögés a konyhában…és végy egy kanál mézet!” A gyermekeknek szóló méhészeti ismereteket tartalmazó könyvek között Várszegi Adél, “Zümmögés erdőn-mezőn” című, óvodásoknak szóló mesekönyve nyert bronzérmet.

A portálnak Mészáros János, a Zselic Méhészeti Egyesület elnöke érdekes történetet is elmesélt a törökországi rendezvénnyel kapcsolatban.

A török hatóság három raklapnyi szóróanyagunkat nem engedte ki a vámudvarból. Szórólapjaink és egy mázsányi méz hiányában, azzal a felszereléssel álltunk helyt a standunkon, amelyek a bőröndjeinkben voltak

– említette a szakember.

Kapcsolódó
Méhkaptárak levegőjével gyógyítja az asztmát a somogyi méhész
Míg hazánkban csupán néhány helyen elérhető, külföldön már elterjedtebb módszer a kaptárlevegős eljárás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik