Életmód

Méhkaptárak levegőjével gyógyítja az asztmát a somogyi méhész

Pixabay
Pixabay
Kisasszond határában élő méhész saját méhesházat épített, ahol a kaptárlevegővel légúti megbetegedésekben szenvedőknek javasol terápiát, a méhek rezgésének köszönhetően pedig egyensúlyba hozza az emberi szervezetet.

A jelenleg középiskolai tanárként dolgozó Juhász Zsolt egy mezőgazdasági cégnél dolgozott közép-, illetve felső vezetőként, de a mindennapos stressz kikezdte a szervezetét, ezért úgy döntött, teljes életmódot változtat – írta cikkében a Sonline.

A gyakran 16–20 órán át tartó munkával járó stressz miatt emésztési zavarokkal, idegrendszeri és ízületi problémákkal küszködtem. S mivel úgy éreztem, nem kaptam megfelelő orvosi támogatást, elhatároztam: megpróbálom meggyógyítani magam. Első lépésként egy gyümölcsöst vásároltam Kisasszond határában, a szőlőhegyen élünk a családommal csaknem tizenöt éve

– mondta el a lapnak Juhász Zsolt, aki a gyógyulás érdekében a természetgyógyászatot kezdte tanulmányozni.  Fülakupunktúrát, fitoterápiát, vagyis gyógynövénytant, aromaterápiát, az illóolajok tudományát és apiterápiát, vagyis a méhészeti termékek gyógyhatásait tanulta meg.

Kapcsolódó
Mindent tudsz a virágporról? Szerintünk nem
“A virágpor titkai tulajdonképpen a növényvilág titkai, melyeket a természet az emberiség rendelkezésére bocsát, hogy az sok-sok betegségtől

Álmai között szerepelt egy méhesház létrehozása is, amelyet már korábban megépített családjának, ám májustól megnyitja a gyógyulni vágyók előtt is. 

Eredetileg egy német méhész vette észre, hogy asztmatikus tünetei enyhülnek, minél közelebb hajol a kaptárhoz. Míg hazánkban csupán néhány helyen elérhető, külföldön már elterjedtebb módszer a kaptárlevegős eljárás. A méhek termelte méhviasz, propolisz, méz, és a virágpor illóanyagai bekerülnek a kaptár levegőjébe, amelynek inhalálása jótékony hatású a légúti megbetegedésekre

– említette Juhász Zsolt, aki hozzátette azt is, hogy a méhesházban kialakított fekvőfelület alatt akár 350 ezer méh is zümmöghet, amelyek rezgése is gyógyhatású: a föld rezonanciájához hasonlít és meditatív állapotba hozza a pácienst, aki egy óra alvás után teljesen kipihenten ébredhet a kezelés után.

Kapcsolódó
Apiterápiával segítenek a fájdalommentes gyógyulásban
Magyarországon a méhesház terjed a kaptárlevegőt alkalmazó apiterápiás módszerek közül.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik