Sütőtök nélkül nincsen ősz. Jellegzetes külseje, íze és illata meghatározó kelléke az őszi hétköznapoknak. Tökös pite, tökös krémleves, sült tök – csak néhány az ízletes falatok közül, amiket elkészíthetünk ebből az ízletes növényből.
A tök magja azonban legtöbbször a kukában végzi – pedig nem szabadna kidobni. Hiszen a tökmag gazdag magnéziumban, foszforban és mangánban. Tartalmaz még fehérjét, vasat, rezet és cinket, mely a prosztata egészségének megőrzésében játszik fontos szerepet. A tökmagnak gyulladásgátló hatása is ismert, kiváltképpen az ízületi gyulladások esetében. A tökmagban található fitoszterol csökkenti a koleszterin szintet, írja az edenkert.hu.
De hogyan hasznosíthatjuk?
Legegyszerűbb, ha megsütjük. A pirított tökmag isteni csemege, és elkészíteni sem túl bonyolult.
- Először is melegítsük elő a sütőt 160°C-ra.
- Amíg még nedves a sütőtök húsa, mossuk ki a magokat belőle. (Ha másnapra hagyjuk, a megszáradt húst nehéz lesz eltávolítani a magokról.)
- Mossuk egy szűrőben, amíg teljesen meg nem tisztulnak.
- Hagyjuk, hogy a sütőtök magok a levegőn megszáradjanak, néha kicsit keverjük meg, hogy ne ragadjanak össze.
- Egy sütőpapírt olajazzunk meg, vagy fújjuk be egy főző spray-jel, és egy rétegbe terítsük el a magokat. Aki akarja, megsózhatja, de lehet sütés után is.
- A tökmagokat 15 percig sütjük, majd megkavarjuk, hogy mindkét oldala megpiruljon és további 10 percet pirítjuk. Miután letelt az idő, kóstoljunk meg néhány magot, és döntsük el, hogy van-e szükség további sütésre. Vigyázzunk a forró magokkal, mert megégethetnek.