Isteni csemege a sütőtök pirított magja

A tökmag gazdag magnéziumban, foszforban és mangánban.
Kapcsolódó cikkek

Sütőtök nélkül nincsen ősz. Jellegzetes külseje, íze és illata meghatározó kelléke az őszi hétköznapoknak. Tökös pite, tökös krémleves, sült tök – csak néhány az ízletes falatok közül, amiket elkészíthetünk ebből az ízletes növényből.

A tök magja azonban legtöbbször a kukában végzi – pedig nem szabadna kidobni. Hiszen a tökmag gazdag magnéziumban, foszforban és mangánban. Tartalmaz még fehérjét, vasat, rezet és cinket, mely a prosztata egészségének megőrzésében játszik fontos szerepet. A tökmagnak gyulladásgátló hatása is ismert, kiváltképpen az ízületi gyulladások esetében. A tökmagban található fitoszterol csökkenti a koleszterin szintet, írja az edenkert.hu.

Kapcsolódó
Szabolcs-Szatmár-Beregben terem a legtöbb sütőtök az országban
A sütőtökfogyasztás mennyisége évről évre lassan, de biztosan növekszik, és az őszi-téli hónapokra koncentrálódik.

De hogyan hasznosíthatjuk?

Legegyszerűbb, ha megsütjük. A pirított tökmag isteni csemege, és elkészíteni sem túl bonyolult.

Kapcsolódó
10+1 inspiráló tökház, amiben akár vendégeket is fogadhatunk
Aki szereti a tökösen kreatív megoldásokat, azok most szuper ötleteket meríthetnek.