Otthon készült

Csalánleveles teakeverék az őszi méregtelenítés mindentudója

Freepik.com
Freepik.com
A gyümölcsök fogyasztása is sokat segíthet.

Az őszi hónapokban igyekszik mindenki felkészülni a hidegebb napokra. Vitaminokkal erősítjük az immunrendszert, megelőzünk, tartalékolunk. Fontos lehet egy tisztítókúra is, amihez, akárcsak a vitaminok beviteléhez, ajánlatos gyógyteákat inni folyadékbevitel céljából is.

Kapcsolódó
Négy alig ismert gyógynövény a természet patikájából
Legalább olyan hatékonyak a betegségek kezelésében és enyhítésében, mint ismertebb társaik.

A szervezet ellenálló képessége, védekezőképessége erősebb akkor, amikor tökéletesen tiszta állapotban van

– mondja Gyuri bácsi, a bükki füvesember.

Tisztítókúrát minden betegség kezelése előtt kell kezdeni, egy egészséges életmódot folytató embernek pedig egy évben kétszer ajánlott, ősszel és tavasszal. Ezt meghálálja az immunrendszerünk és a testünk is, hiszen egy-egy tisztítókúra alatt néhány  felesleges kilótól is megszabadulhatunk.

Mit és hogyan?

Legfontosabb méregtelenítő szerveink a máj és a vese. Helyes működésük elengedhetetlen feltétele a teljes méregtelenítésnek. A természetben pedig megtalálható minden olyan gyógynövény, amellyel ezt elvégezhetjük. Egy alapos méregtelenítés 6 hétig tart, de a minimum ajánlott idő 3 hét. Ezalatt az időszak alatt érdemes minden reggel, étkezés előtt egy csésze gyógynövényteával kezdeni a napot. A legtöbb tisztítótea vizelethajtó hatású, ezért lefekvés vagy hosszú utazás előtt nem ajánlott ilyen teát inni.

A Csalánleveles teakeverék (Tisztító tea), melynek receptjét Gyuri bácsi állította össze, kiváló választás, hiszen igen sokrétű, hála a nyolc gyógynövény jótékony hatásának, ami  összeadódik benne.

Ezek közül a bodzavirág vízhajtó, emésztést elősegítő, köhögéscsillapító hatású, míg a csalán tisztítja a májat, vizelethajtó, vérképző, a fekete ribizli leveléből készült gyógytea pedig izzasztó, vérképző, emésztés- és étvágyjavító hatású

– sorolja Lopes-Szabó Zsuzsa, Gyuri bácsi lánya.

A méregtelenítés hatását gyümölcsökkel is lehet fokozni

A méregtelenítő teák hatását fokozhatjuk azzal, ha nap közben különböző gyümölcsöket fogyasztunk. Ezek, amellett, hogy tisztítanak, védik is a szervezetünket, így kiváló szolgálatot tehetnek a hosszú tél előtt.

  • Szőlő: Kitisztítja a veséket, a hólyagot, segít eltávolítani a mérgeket a bélrendszerből és erősíti a májat. Emellett kiemelkedő az antioxidáns-tartalma.
  • Szilva: A székrekedés megszüntetésének egyik kiváló eszköze. Kimagasló hatékonysággal távolítja el a letapadt salakanyagokat és mérgeket a vastagbélbő. Fogyasztásával a bélflóra egyensúlya is helyreállítható.
  • Alma: Mint ismeretes, az alma számos panasz kezelésére alkalmas, kezdve a hasmenéstől és székrekedéstől a magas vérnyomásig. Csökkenti a koleszterinszintet, és helyreállítja a bélflórát is. Hatékonyan takarítja ki a vastagbelet, javítja a vese és a máj működését.
  • Áfonya: hozzájárul a szervezet lúgosításához, gazdag antioxidánsokban, különösen magas a C-vitamin-tartalma. Az őszi méregtelenítés során jó szolgálatot tesznek béltisztító rostjai, valamint zsírégető tulajdonsága.
  • Őszibarack: az őszi méregtelenítés szinte elképzelhetetlen nélküle. Magas rosttartalmának segítségével kitakarítja a vastagbelet, antioxidáns hatóanyagai támogatják az immunrendszert. Átmossa a veséket, megtisztítja a vért, javítja a máj és a vesék működését.
Kapcsolódó
Ismered a gyógynövényeket? Teszteld tudásod!
A gyógynövények a barátaink. Teszteld, te mennyire ismered őket!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik