Őszi különlegesség a cukkinis gombaleves

Behabarva, házi kovászos kenyérrel húsmentes egytálételként is megállja a helyét.

A történet mindössze azzal az egyszerű kérdéssel indult, hogy miért ne? Továbbra is ontja a kertünk a cukkinit, a gombának minden formáját szeretjük, a leveseket pedig kiváltképp.

Az alapfelvetése a család felnőtt csapatának az volt, hogy a cukkini meghámozva egyfajta sűrűséget is ad a levesnek, a gomba mélyíti az ízvilágot, egy kis szegedi fűszerpaprika pedig beállítja az édességet és selymessé is teszi a nedűt. És így is lett, mutatom a sztorit.

Őszi cukkinis gombaleves csipetkével

Hozzávalók:

Elkészítés:

Az alaphelyzet nálunk az, hogy a leveseknél szinte mindig lesütjük kis lángon a zöldséget, megsózzuk, hogy gyorsabban levet engedjen és ebben a saját lében kezdődik el a párolás. Ennél a levesnél ezt a folyamatot még hatványra is emeltük: szinte pörköltalapot készítettünk először. Felvágtuk a vöröshagymát, a cukkinit meghámoztuk, apróra vágtuk és kevés olajon a fent leírtak szerint megkezdtük a sütést. A koncepció ugyanis az volt, hogy a cukkini essen szét kissé, hogy legyen egyfajta sűrítő eleme is a levesnek.

Nagyjából negyed óra elteltével ment bele a többi, felaprított, felkarikázott zöldség, és ezekkel is összepároltuk az alapunkat, itt ment még rá egy kevés só. Kavargatni azt azért sűrűn kell, hogy ne kapjon oda. Még egyszer eltelt negyed óra és felöntöttük vízzel. Mikor felforrt a leves, beletettük a gombát és a csipetkét is és befűszereztük. Én a végén teszem bele a fokhagymát is, mert így több illóolaj marad a levesben.

Akkor készült el az étel, ha zöldségek és a csipetkék is megpuhultak. Ez a leves tejföllel (mi görög joghurtot használunk) a legfinomabb, akár be is lehet habarni. Házi sütésű kovászos kenyérrel húsmentes egytálételként is megállja a helyét. Jó étvágyat hozzá!

Kapcsolódó
Egy étel, ami ramennek készült, de erőleves lett
Igazi erőleves rajongó klub alakulhat a családban.