Otthon készült vasárnapi ebéd

Libalakomával egybekötött vadlúdles Tatán

A Malom és Kacsa Étterem séfje ludaskását ajánl szuvidált libamellel.

November 11-e, Márton nap környékén két okból is a mindennapok része a liba. Egyrészt – a néphagyomány szerint – aki ilyenkor nem fogyaszt libát, az egész évben éhezni fog, másrészt javában tart a vadludak gyülekezője Tatán, a madarak legkedveltebb magyarországi pihenőhelyén.

Ha az ember elképesztően finom libalakomára vágyik, Tatán hétköznapokon, de akár vasárnapi ebédként is falatozhat egy kellemeset, majd rácsodálkozhat a több tízezer vadlúd szárnyalására az Öreg-tónál.

A helyszín pedig nem is lehetne másutt, mint a tó partján magasodó Malom és Kacsa Étterem, ahol elmerülhetünk az ízélményekben és élvezhetjük a mesés panorámát, a vadlúdsokadalom látványát.

facebook/malom és kacsa

Fülöp Judit és férje, Mogyorósi Péter néhány éve álmodták bele a két egymás mellett lévő, műemlékvédelem alatt álló malomba az elegáns vendéglátóhelyet, melyet 2021-ben nyitottak meg.

A Malom és Kacsában minden mindennel összefügg, így alkotva utánozhatatlan egészet. A régi malmok új köntösben, a klasszikus ízek pedig modern tálalásban hirdetik a múlt üzenetét a jelenben, utat mutatva a jövőnek.

Márton nap közeledtével a Sokszínű vidék is ellátogatott a csodálatos helyre, és bekukkantott a konyhába is, ahol Tóth Tivadar séf és csapata az új köntösbe öltöztetett ételcsodák mellett az étel intoleranciával együtt élő, tudatos életmódváltó, diétázó, cukorbeteg, laktózérzékeny, gluténérzékeny, vegetáriánus és vegán vendégekre is gondol az étlapok és heti menük tervezésekor.

Ezúttal azonban stílszerűen a liba kapott főszerepet. Tivadar elkészítette gyerekkora kedvencét, a ludaskását, melyet „megspékelt” szuvidált libamellel.

Desszertnek sütőtökös pudingot készített a séf, melynek receptjét alább ismerhetik meg.

A sütőtökös puding receptje 4 adaghoz

Hozzávalók a pudinghoz:

  • 25 dkg sült tök
  • 0,5 dl 2.8-as tej
  • 15 dkg cukor
  • 20 gramm vaníliás pudingpor
  • 1 késhegyi fahéj
  • 1 narancs reszelt héja és leve

A tököt felöntjük tejjel, belekeverjük a cukrot, fahéjat, a narancs héját és levét, majd felfőzzük és a végén hozzákeverjük a pudingport csomómentesen.

Hozzávalók a morzsához:

  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 7,5 dkg vaj
  • csipet só

Összegyúrjuk az összes hozzávalót és sütőpapírral bélelt tepsire morzsáljuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 10-12 percig.

Hozzávalók a répalekvárhoz:

  • 15 dkg sárgarépa darabolva
  • 50 gramm gyömbér
  • 10 dkg cukor
  • víz amennyi ellepi
  • 20 gramm agar-agar

Összefőzzük a répát, cukrot, gyömbért annyi vízben amennyi ellepi. Amikor puha, összeturmixoljuk és hozzákeverjük az agar-agart és tovább forraljuk körülbelül 3 percig.

Egy pohárban összeállítjuk a pudingot, alulra kerül a tökpuding, ráhalmozunk egy adag répalekvárt és megszórjuk a morzsával.

Jó étvágyat kívánunk.

Kapcsolódó
Így készül a sörben sült kemencés csülök Tihanyban
Gasztroutazás a vidék és a nagymamák ízeihez.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik