Otthon készült vasárnapi ebéd

Öt éve pályát módosítottak, ma natúr borokat készít a házaspár Somló hegyen

A Tomcsányi házaspár az organikus gazdálkodás híve. Az erjedéshez sem használnak semmit, ami a természetes folyamatokat megváltoztatná.

A jövőbe néző, és következő generációkban gondolkozó férfiak többségének titkolt vágya, hogy földet vásároljanak. Lehet az erdő, szőlő vagy gyümölcsös, kinek mi illik jobban a személyiségéhez. Tomcsányi Árpádot és feleségét Nórit öt évvel ezelőtt a Somló-hegy és a tájjal együtt a borászat varázsolta el, ma már organikus gazdálkodásban készítik külföldön is kedvelt natúr boraikat. Ahogyan Árpi mondja:

Az első lépés édesapámnak köszönhető, hogy anno valami erős kéz idehozta őt a Somló nyugati oldalára,  egész magasra, a hegy büszke mellkasára.

A fiatalok első perctől kezdve tudták, hogy nekik itt feladatuk van.

Én abba szerettem bele, hogy Somlón megvalósíthatjuk azt amiről gyerekként álmodoztam. A kanapén ülve arra gondoltam, hogy cowboy leszek, az erdőt járom, állataim vannak, és farmon dolgozok. Hajnali fényben a kutyám rohan utánam a mezőn, és a gyerekeimmel együtt vágjuk a fát a hóesésben… A szabadságra vágytam.

-fogalmazta meg az indíttatását Árpi.

A borkészítés által saját magukat is szeretnénk jobban megismerni, és tudják, hogy ehhez a legőszintébb folyamatokra van szükség. A címkéikkel is három dologra emlékeztetik magukat. A hegyre, a szőlőre és saját ujjlenyomatukra. A “borművészetük” minden egyes műveletében  ott van a szívük és a lelkük, a tudásuk és a hálájuk.

A Tomcsányi Családi Birtok két fiatal álmaiból vált valósággá. A hogyanról kérdeztük őket, miközben szó esett a főzésről, az egészséges táplálkozásról és a szaftos, tépett húsról is.

A jó bor mellé fontos a minőségi étel is. Nóriék egyik kedvence a pulled pork, vagy tépett hús, ami már egyre több család vasárnapi vagy ünnepi asztalán főfogás. A füstös aromáról füstízű fűszerekkel gondoskodhatunk, de a saját levébe, vagy ízlés szerinti szószba forgatott szétcincált hús a füstös íz nélkül is mennyei. Az alábbi recept füstös ízvilággal készült.

Hozzávalók

  • 1.5 kg sertéslapocka vagy tarja
  • 2 ek só
  • 2 csapott ek barna cukor
  • 2 ek fűszerpaprika
  • 3-4 teáskanál bors
  • 2 ek római kömény
  • 20 dkg mustár
  • 10dkg barbecue szósz
  • 1 tk chili (opcionális)

Elkészítése

A mustár kivételével a fűszereket összekeverjük. Ez lesz a száraz pác. A húst bekenjük a mustárral. Erre rávisszük a száraz pácot úgy, hogy mindenhová jusson. Sütőtálba tesszük, alufóliával légmentesen letakarjuk és 24 órára a hűtőbe tesszük. Másnap 100-110 fokon kezdjük el sütni, hozzávetőlegesen 10-15 órán át. Félidőben ránézhetünk. Ekkor levesszük az alufóliát vagy a sütőtál tetejét, és óvatosan átfordítjuk a húst, majd további néhány órára visszatoljuk a sütőbe.  A sütőből kivéve pihentessük kb. 30 percet, mielőtt két villa segítségével szálasra szedjük.

A saját szaftjával összeforgatott tépett húshoz jól illik a sült krumpli, a párolt és a friss zöldség vagy valamilyen saláta. Hagyományos köretekkel főételként tálalhatjuk. Zsemlébe, buciba töltve is elkészíthetjük szendvicsnek, de ciabattára hamozhatjuk vagy tortillába tekerhetjük.

Kapcsolódó
Így készül a sörben sült kemencés csülök Tihanyban
Gasztroutazás a vidék és a nagymamák ízeihez.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik