Otthon készült vasárnapi ebéd

Így készül a sörben sült kemencés csülök Tihanyban

facebook/régi idők udvara skanzen és étterem
facebook/régi idők udvara skanzen és étterem
Gasztroutazás a vidék és a nagymamák ízeihez.

Tihanyban járva, az ember óhatatlanul is betéved a Régi Idők Udvara Skanzen és Étterembe, amelynek hangulata a falusi porták hangulatát idézi, ételeik pedig a vidéki nagyik kiváló főztjeire emlékeztetnek.

Kapcsolódó
Lenyűgöző látvány Tihany egy balatoni madár szemével
Ahogy ritkán látjuk ezt a mesés tájat.

Itt nem csupán balatoni borra, házi sörre és az erdőben gyűjtött gyümölcsökből készített pálinkra, no meg házi szörpre és szódavízre, hanem a termelőktől beszerzett, vagy éppen a tulajdonos Papp-család által készített, helyi alapanyagokat tartalmazó ínyenc falatokra invitálják a vendégeket.

Ebből fakadóan a külföldi trendiknek itt nincs helyük: kizárólag hagyományosan magyar italokat és magyaros ételeket kínálnak. Csupán a példa kedvéért: a kovászos uborkát sem vásárolják, hanem maguk készítik, miként a bodzavirág szörpjét is.

facebook/régi idők udvara skanzen és étterem

Az étlap kínálatában ezért minden különlegességnek és egyedinek számít, bármelyik fogyasztása közben előbukkannak a nagyi finom főztjei, régi idők vidéki ízeinek emlékei.

A gasztronómiai időutazás része, hogy agyagtányérokon, fatálakon kínálják kemencés ételeiket, melyeket kecskelábú nehéz rönkasztalokon tálalnak fel, és az italokat is agyagkorsókban, agyagpoharakban viszik a vendég asztalához.

A tulajdonosoknak szép emlékeik vannak a vasárnapi ebédről, a nagymama főztjeiről, ám 17 éve, mióta működik az éttermük, tavasztól őszig vasárnap ők dolgoznak, a s mint minden nap, vasárnaponként is a vendégeknek szolgálják fel az ebédet.

facebook/régi idők udvara skanzen és étterem

Papp Zoli, a főszakács filmünkben a ház két specialitásnak receptjét is elárulja és a szemünk láttára készíti el azokat.

Az egyik az Attila kardja – marhabélszín, mangalica szalonna, kápia paprika felfűzve – lángoson tálalva, valamint az utánozhatatlan tihanyi, sörrel készült és kemencében sült csülök.

Jó étvágyat hozzá!

Kapcsolódó
32 sült csülök a tihanyi kemence titka
Mondhatnánk jó árukapcsolásnak, de ez inkább a gasztronómia iránti alázat kiváló példája.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik