Otthon készült vasárnapi ebéd

Díszebéd a természetből, avagy virágos ízeket mindenki asztalára

A természet ízeit csak azok élvezhetik, akik nyitottak az apró csodákra. Mutatunk egy élvezetes utazást az ennivaló természetbe. Háziasszonyunk Halmos Monika, az ehető virágok szakértője.

Halmos Monika nevét már sokan ismerik. Virágkonyhája sokakat meggyőzött már arról, hogy étkezéseinket érdemes időnként megreformálni, és virágokat csempészni ételeinkbe. Monika több szakmában is járatos, hiszen természetgyógyász, kertész és virágkötő, és az ehető virágok szakértője.

Milyen filozófia, küldetéstudat vezérel?

Szeretném az igazi zöld gondolatok magjait elültetni az emberekben, megmutatni, hogy a természetközeli élet milyen szép és egyszerű tud lenni. Azt, hogy a városi ember hogyan kerülhet kapcsolatba a természettel, hogyan fordíthatjuk javunkra a növényeket felelősen, etikusan. Szelíd gondolatokat, nemes egyszerűséget szeretek. Megbecsülni azt, ami régi, amin látjuk az időt, érezzük eleink kéznyomát.

A virágok végigkísérik az életünket, és minél zajosabb harciasabb a világ, annál inkább szükségünk van arra, hogy békét leljünk.

Igen, a pillangók táncát figyelve, a madarak röptét lesve, a szelet hallgatva békésebbek lehetünk. Ahogy azt Hamvas Béla írta: “Amikor virágot szedek, tudom, virággá változom és ez olyan, mintha lelkem felszívná testemet, anyagtalan illattá és szépséggé válnék, átmegyek egy misztikus hídon…”

Halmos Monika

A  Rózsakunyhó Alkotóműhely tökéletes megvalósulása annak, amit megálmodtál?

Inkább azt mondom, hogy a Rózsakunyhó felöleli mindazt, amit két kezemmel csinálok: a kertet, a virágokat, a könyveket és publikációkat, az előadásokat és a kóstolóprogramokat. Valamikor virágkastélyról álmodtam, ahol méltóságos hársfasor vezetett a rózsalugasig, amelyen át lehetett a kastélyba jutni. Jobbra levendulalabirintus, balra az Ehető Virágok Kertje. A kastélyban égig érő könyvespolcok között lehetett finom porcelánból virágteát szürcsölni, virágos süteményeket enni, a teraszon virágokból, vadnövényekből és mindenféle más „vadság”-ból készült ételeket enni. A ház mögött gyógyfüves kert, a kőkerítés mellett kerti kisvasút a legkisebbeknek. A kastély természetesen egy hatalmas erdő szélén állt, amely tálcán kínálta a vadon nőtt étterem minden finomságát.

Virágkastélyom sosem lett és nem lesz, de annak apró részleteit sikerült megvalósítanom

És amikor ott állok a Gödöllői Királyi Kastély díszudvarának színpadán, vagy Szombathelyen a Savaria Múzeum gyönyörű termében és sok-sok szempár szegeződik rám, vagy virágos finomságokat kínálok a látogatóknak Velencén A Titkos kertben, vagy egy esküvőt teszek virágokkal mesebelivé, akkor úgy érezhetem, hogy a virágkastély apró cserepei más formában de összeállnak egy teljes életté.

Az alábbi videón visszaköszön minden szépség, amit csak elképzelhetünk egy virágkonyhában

Praktikák, tanácsok és két fantasztikus recept, amit bármilyen ünnep vagy egy vasárnapi ebéd apropóján is elkészíthetünk.

Kapcsolódó
37 ehető virág, amit sokoldalúan használhatunk a konyhánkban
Fedezzük fel a virágok sokszínűségét és kellemes ízvilágát, és használjuk bátran.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik