Otthon készült

Így készül tojáshéjjal finom zöldségleves

sándor erika/facebook
sándor erika/facebook
Sok mindent tehetünk azért, hogy kevesebb konyhai hulladékot termeljünk.

A világon, így hazánkban is döbbenetes mennyiségű élelmiszer pazarlódik el. Csak az Európai Unióban lakosonként 127 kilogramm élelmiszer ment kárba 2020-ban, s bár hazánk a kevésbé pazarló országok közé tartozik, így is jellemző a 66 kilogramm éves fejenkénti élelmiszerhulladék nálunk is.

Pedig több módja is van annak, hogy csökkentsük az élelmiszerpazarlást.

Készíthetünk leltárt vagy étkezési tervet

Ha tudjuk, mi található meg otthon, mi az, amit már nem kell megvenni, elkerülhetjük a túlvásárlást. Ugyanígy nem veszünk felesleges dolgokat akkor sem, ha előre megírjuk a heti menüt, és csak a hozzávalókat vásároljuk meg.

Bevásárlás után is vannak módszerek, amiket alkalmazva elkerülhetjük, hogy kidobásra kerüljön az étel.

Tároljuk megfelelően az ételt

Gyakran történik, hogy megvásároljuk a gyümölcsöt, zöldséget, de azonnal nem fogyasztjuk el, pár nap múlva pedig megromlik, elfonnyad, így a kukába kerül. Ennek elkerülése érdekében érdemes csak azt megvásárolni, amit egy hét alatt biztosan el is fogyasztunk.

A tárolással is segíthetünk az étel frissen tartásában: a zöldeket papírtörlővel bélelt műanyag edényben tároljuk a hűtőben, a paradicsomot és a banánt a konyhapulton (nem ajánlott a banánt hűtőszekrényben tárolni, különben a gyümölcs egy nap alatt elkezdhet feketedni), a burgonyát és a hagymát hűvös, sötét helyen, a friss fűszernövényeket pedig egy pohár vízben tartsuk.

A maradékok is többféleképpen hasznosíthatók.

Lefagyaszthatjuk

Ha sok az előre elkészített étel, és előre láthatóan nem fogy el 3 nap alatt, ha van pluszban gyümölcs, hús, a maradékot érdemes kisebb adagokban, felcímkézve lefagyasztani. Ami most nem kell, később még nagyon jó szolgálatot tehet.

A főzésnél keletkező zöldhulladékot is többféleképpen hasznosíthatjuk.

freepik.com

Komposztálhatunk

Még a zöldséghéjnak sem kell veszendőbe mennie. A háztáji komposztálás nagyszerű módja annak, hogy csökkentsük az élelmiszer-hulladékot. S ráadásul közben még a kertet is tápláljuk.  Léteznek kis komposztáló edények, amikkel otthon is megoldható a komposztálás.

Használhatjuk kreatívan is a maradékot

Például főzhetünk belőle. A zöldségmaradványokból és héjakból – krumpli, karfiol – levesalaplé készíthető, de a karfiol zöld, kidobásra szánt takaróleveleiből remek krémleves is készíthető. A dinnyehéjból készíthető dzsem vagy lekvár, a puha alma vagy áfonya, amit magában már nem ennénk meg, zabpehelyben megfőzve tökéletesen működik.

Még az állott kenyér is felhasználható, hiszen lereszelve zsemlemorzsa, beáztatva pedig remek töltelék készíthető belőle. Az enyhén fonnyadt zöldségek kiválóan alkalmasak levesekhez vagy rántáshoz.

freepik.com

Egy zöldség alaprecept

Vágjuk fel a maradék zöldségeket, fel nem használt leveleket és a hagymát. Melegítsünk olajat egy lábosban közepes lángon. Pároljuk meg a hagymát, amíg illatos és puha nem lesz. Adjuk hozzá zöldségeket, kivéve a finom zöldeket, mint a spenót, és főzzük tovább néhány percig, amíg kissé megpuhul. Most adjunk hozzá fűszereket, hogy az ízek jól összeérjenek a levesben.

Adjunk hozzá 4-6 csésze húslevest vagy vizet és húsleveskockát, és forraljuk fel. Ezután vegyük le a lángot takarékra, és fedjük le az edényt. Nagyjából 30 percig főzzük. A finom zöldeket néhány perccel azelőtt kell a levesbe dobni, mielőtt levesszük a tűzről.

Ha a zöldségek megpuhultak, turmixgépben vagy botmixerrel pürésíthetjük a levest. Natúr joghurt hozzáadásával ízesebbé és krémesebbé tehetjük.

És végül hadd osszunk meg egy igazi különlegességet, amiben a tojáshéjat hasznosíthatjuk. A receptet köszönjük Sándor Erikának.

Tojáshéj leves vagy más néven Peterka

Sándor Erika

Rántott leves alapot készítek, abban főzőm a zöldségeket. Ami éppen otthon van, bármilyen zöldség lehet.

30 darab előre sterilizált tojáshéjhoz 50 deka rizst főzők ki, hagymát, fokhagymát pirítok, majd hozzáadom a petrezselymet, összekeverem vele a rizst, borsot, delikátot, sót, 4 darab tojást és körülbelül 4 evőkanál lisztet.  Beletöltöm a jól kimosott, sterilizált tojáshéjakba, és a végét belenyomom a lisztbe. Amikor félpuha a zöldség, akkor teszem a tojásokat a levesbe, és addig főzöm míg a zöldségek megfőnek.

Sándor Erika
Kapcsolódó
Őszi különlegesség a cukkinis gombaleves
Behabarva, házi kovászos kenyérrel húsmentes egytálételként is megállja a helyét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik