Ezeket az ételeket ne tegyük a fagyasztóba
Tej
Főként a magasabb zsírtartalmú tejek állaga megváltozik, csomósodhat, így bár megiható, de az állaga nem lesz annyira hívogató. Főzéshez viszont használhatjuk.
Kiolvasztott hús
Kiolvasztott élelmiszert soha ne fagyasszunk vissza, ez fokozottan igaz a húsra.
Majonéz
Kiolvasztáskor több rétegre válhat szét, csomósodhat a korábban homogén állagú majonéz.
Tojás
A tojás belsejében levő folyadék a fagyasztás hatására kitágul, szétfeszíti a héjat, aminek az lenne a lényege, hogy megvédje a belsejét a szennyeződésekkel és egyéb behatásokkal szemben. Viszont a héja nélkül, kissé felverve lefagyasztható légmentesen zárható edényben vagy nejlonzacskóban.
Sajt
A lefagyasztott sajt szárazabbá és morzsás állagúvá válik, így a fogyasztási élmény nem lesz ugyanaz. Főzni, sütni viszont továbbra is ugyanúgy alkalmas lehet.
Tészta
A fagyasztástól pépes állagot kap a tészta, így nem érdemes ezzel próbálkozni.
Magas víztartalmú zöldségek, gyümölcsök
Uborka, paradicsom, sárgadinnye, saláta – ezek kiolvasztás után mind vizenyős állagúak lesznek, fogyasztásra így nem igazán alkalmasak.
Rizs
A főtt rizsnél is hasonló a helyzet, mint a tésztánál, kiolvasztva pépessé válik.
Burgonya
A krumpli nyersen sok vizet tartalmaz, ezért kiolvasztva pépessé, szemcséssé válik. Megfőzve viszont mehet a fridzsiderbe légmentesen zárható edényben, zacskóban.
Szósz, mártás
A tej- és tejszínalapú vagy kukoricakeményítőt tartalmazó szószok szintén nem jól bírják a fagyasztást, pontosabban a kiengedést, amikor szétválnak, csomósodnak. A lisztalapú mártások viszont mehetnek a hűvösre, így akár 4 hónapig is elállnak.