Otthon készült

Igazi világbajnok a sütőben sült házi hot-dog

Nagyon könnyen készíthetünk egészséges, laktató főételt ebből a népszerű street food-ból, csak keverjünk tésztát a kiflinek és szerezzünk be minőségi virslit.

A házi hot-dog alapanyaga két nagyon egyszerű összetevő: jó minőségű virsli és egy szépen megkelt tésztamassza. Aki készített már egyszerű, házi kenyeret, pizzát, annak gyerekjáték a hot-dog is, ugyanis a mi lakásmenzánkon egyszerű kenyértészta az alapja ennek az ételnek.

Van még egy változat, amikor kalácstésztát készítünk, és kicsit elméretezem a mennyiséget… na, akkor ebből készítek töltött bucikat, volt már sajtos, kolbászos és virslis is.

De most maradjunk a hagyományosnál, amit a cikk kedvéért kissé felturbózok sajttal és természetesen kerül bele mustár és ketchup is.

Házi sajtos hot-dog

Hozzávalók:

  • 500 gramm liszt
  • 20 gramm élesztő
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 teáskanál só
  • csipet cukor
  • 2-2,5 deci víz
  • virsli
  • 15 dekagram reszelt sajt
  • kecsap
  • mustár

Elkészítés:

Először a tészta. A saját vulkántechnológiámmal futtatom fel az élesztőt a liszt közepébe vájt lyukban, megy köré só, olaj és 8-10 perc után már lehet is keverni a liszt minőségétől függően 2-2,5 deci vízzel. Én mindenig kézzel dolgozom, itt érzem, hogy kell-e még bele víz vagy nem. Mikor szépen elválik már a tészta gyúrás közben a keverőtál falától, akkor gyúrom még 5 percet, hogy a felülete sima legyen, majd gombóccá formázom, letakarom és kelesztem 1-1,5 órát.

Mikor megkelt a tészta, a munkaasztalra teszem és nagyjából igyekszem tartani a négyzet alakot, úgy nyújtom egészen vékonyra, hogy 6 egyenlő részre vághassam. Az így kapott négyzetekre teszem a virsliket hagyva helyet a feltekerésnek (lásd a képen). A virsli oldalára kenem a mustárt, a ketchupot és megszórom sajttal.

Ezután jön a kissé odafigyelős, gyakorlós művelet. A virslihez közelebbi tésztarészt fogjuk meg, kissé kinyújtjuk és óvatosan a virsli felett áthajtjuk, a tészta másik felére és az ujjunkkal jól összenyomkodjuk. A felesleges tésztát levágjuk, nálam abból készült két zsömle.

Kissé meggörgetem, megnyomkodom, majd a tespire helyezem és ekkor gyújtom be a sütőt, hogy a tepsin még kicsit tudjon kelni a tészta. Itt jön egy trükk. Én megkenem szódabikarbónás vízzel, ettől sültebb színű lesz a felülete, majdnem, mintha tojással kentem volna. Mikor a katlan elérte a 200 fokot 30 percet sütöm és el is készül.

Elvileg egész langyosra kellene hűlnie, de a gyerekeim még forrón nekiálltak lassan majszolgatva… nem bírták ki.

Kapcsolódó
Házi sertésburger valódi élelmiszerekből
Létezik adalékmentes, kistermelői finomságokban gazdag hamburger? Bizony létezik, és mi magunk is elkészíthetjük. Mutatjuk a receptet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik