Minden háztartásban szokás a maradék kész ételek lefagyasztása, mert ezek remek szolgálatot tesznek, ha éppen nincs idő főzni a családnak.
Az sem ritka, hogy egyes alapanyagok – borsó, bab, zöldbab, szilva, bogyós gyümölcsök – termésük idején kisebb adagokban szintén a fagyasztóba kerülnek, hogy akkor is felhasználhatók legyenek, amikor éppen nincs szezonjuk.
Vannak azonban olyan alapanyagok, amikről kevésbé köztudott, hogy szintén tárolhatjuk őket a fagyasztóban. A duol.hu most összegyűjtött ezek közül néhányat.
Tészta
Gyakori, hogy elszámoljuk a mennyiséget, és túl sok tésztát főzünk ki egy-egy étkezésre, ami végül nem fogy el. A felesleges főtt tésztának nem kell a kukában landolnia, a mélyhűtőbe is kerülhet. Ehhez nem kell más, mint al dentére főzni, és meglocsolni olívaolajjal, így a kiolvasztás során nem tapad össze.
Tojás
Van, hogy egy darab sincs, máskor több is a kelleténél. Ez utóbbi esetben jól jöhet a mélyhűtő. Kissé több pepecseléssel jár ugyan, de a feladat nem kivitelezhetetlen. Fagyasztás előtt verjük fel a nyers tojást, majd adagoljuk jégkockatartóba úgy, hogy mindegyik mélyedésbe 3 evőkanálnyi jusson, a megtöltött tartót pedig fagyasztózacskóba csomagolva tegyük be a mélyhűtőbe.
Avokádó
Az érett avokádó hamar barna péppé válik, ezért gyorsan kell vele dolgozni. Ha egyszerre több érett gyümölcs is lapul a hűtőszekrényben, és nem akarunk ipari mennyiségű krémet készíteni, az avokádót is célszerű lefagyasztani. A gyümölcs kikapart belsejét locsoljuk meg egy kevés citromlével, majd villával finoman törjük össze a gyümölcshúst, és szorosan csomagoljuk be egy fagyasztózacskóba.
Saláta
A saláta levelei is nagyon gyorsan fonnyadnak, ezért a fel nem használt mennyiséget érdemes kis adagokban lefagyasztani. Ugyan soha nem lesz már olyan lédús és roppanós, mint új korában, de attól még kiváló hozzávalója lehet egy kiadós zöld smoothie-nak.