Otthon készült

20 ezer adag disznótorost sütnek Nyíregyházán

facebook/lajtosné drótár irén
facebook/lajtosné drótár irén
Legalább 30 mangalicát dolgoznak majd fel a böllérfesztiválon a csapatok.

A hurka, a kolbász, s a toroskáposzta kedvelői minden évben jó előre készülnek a Nyírségi Disznótoros Fesztiválra, melyre 2023-ban március 4-én kerül sor, tájékoztatott a szon.hu.

A nemzetközi böllérverseny több mint két évtizedes múltra tekint vissza, ezen a néven a fesztivált ötödször rendezik meg a Sóstói Múzeumfaluban.

Minden korábbinál több, összesen 22 csapat jelentkezett a megmérettetésre, így biztos, hogy a disznótoros finomságokat számos változatban megkóstolhatják majd a látogatók. Érkeznek csapatok határon túlról, így Kaplonyból, Nagykaposról.

A város nagy foglalkoztatói közül is ott lesz néhány, számos civil szervezet és baráti társaság is jelentkezett, de több vármegyei település is úgy döntött: megmutatja, hogyan készítik el a hurkát, kolbászt, toroskáposztát, hagymás vért.

A múzeumfalu portáit a Lajtorjás zenekar és Roberto járják majd körbe, gondoskodva a jó hangulatról, fél kettőtől a Balkán Fanatik zenekar ad koncertet, a zsűri 15 órakor hirdet eredményt. A kisgyerekes családoknak azzal szeretnénk kedveskedni, hogy a kicsiket népi játszótér várja, de helyi termelők portékáit is megvásárolhatják a vendégek.

illusztrávió/mti/Mohai Balázs

Mivel a rendezvény eredeti célja a mangalicahús népszerűsítése volt, ezúttal is csak mangalicát dolgozhatnak fel a csapatok. Mivel vannak olyan indulók, akik két disznót vágnak, legalább 30 mangalicát dolgoznak majd fel a csapatok, ami azt jelenti, hogy közel 20 ezer adag étel készül a skanzenben.

A vendégek gasztrojegyet vásárolhatnak – ennek ára 500 forint –, azt pedig, hogy egy jegyért mekkora adag hurka, kolbász vagy toroskáposzta jár, a csapatok döntik el.

A zsűri tagjai díjazzák a legjobb fogópálinkát, forralt bort, kolbászt, hurkát – külön a véreset és májasat –, a legnépszerűbb csapat és a legszebb porta különdíjat kap.

A szervezők azokra is gondoltak, akik a böjt miatt nem esznek húst: ők választhatnak krumplilángost, töltött lángost vagy lepényt, és azoknak sem kell éhen maradniuk, akik disznóhúst nem fogyasztanak: csirkéből és marhából készült ételek is színesítik a kínálatot.

Kapcsolódó
Ilyen egy ízig-vérig hagyományos falusi disznóvágás Pándon
Megelevenednek a hagyományok, a régi idők egyik legfontosabb családi programja, ahonnan a cigányprímás sem hiányzik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik