A legtöbb háztartásban mindig van otthon tojás, szükség van rá sokféle ételhez, süteményhez, reggelire pedig általában kemény vagy lágy tojásként, rántottaként, tükörtojásként fogyasztjuk. Most olyan recepteket mutatunk, melyekkel bővíthetjük a tojásos reggeli repertoárunkat. Nem ezeket ajánljuk a gyorsan-összedobok-valamit kategóriához, ezekhez ráérős reggelek kellenek – mind az elkészítésükhöz, mind a fogyasztásukhoz.
Eggs Benedict avagy Benedek tojás
Hozzávalók
A Benedek tojáshoz
15 dkg sonka
4 db tojás
bors ízlés szerint
só ízlés szerint
1 teáskanál ecet
1 ek vaj (ízlés szerint)
A hollandi mártáshoz
2 ek víz
2 db tojássárgája
1/3 citromból nyert citromlé (ízlés szerint adagoljuk)
12 dkg olvasztott vaj
fehér bors ízlés szerint
cayenne bors ízlés szerint
english muffin vagy toast kenyér
Elkészítés
A hollandi mártáshoz a tojások sárgáját vízgőz fölött felhabosítjuk pár perc alatt, közben hozzáadjuk a vizet.
Levéve a tűzről, az olvasztott vajat folyamatosan adagolva hozzákeverjük, alaposan felhabosítjuk míg krémes állaga nem lesz, majd ízesítjük citromlével sóval, cayenne borssal, fehér borssal. Felhasználásig meleg helyen tartjuk.
Miközben készül a hollandi mártás, a sütőt előmelegítjük és a sonkaszeleteket sütőpapírral bélelt tepsiben pár perc alatt ropogósra sütjük.
A buggyantott tojásoknak 2 db lábosban vizet forralunk, az egyikbe ecetet öntünk, a másikat sózzuk.
Amikor már felforrt az ecetes víz, az előzőleg felütött tojásokat – óvatosan, a sárgája egyben kell, hogy maradjon – egyesével egy szedőkanálba átöntjük, mérsékeljük a hőt a lábos alatt, és óvatosan, a kanállal együtt pár másodpercig a vízben tartjuk, majd a vízbe csúsztatjuk a tojást. A fehérjét alakíthatjuk a szedőkanállal és 2 percig főzzük gyöngyöző vízben.
2 perc leteltével kiszedjük a tojásokat és sós vizes fürdőbe mártjuk őket, így nem lesznek ecet ízűek.
Míg a tojások készültek, a muffinokat/kenyérszeleteket megpirítjuk, majd tálalunk: vajas muffin – 2 szelet sonka – 1 tojás, mártás, frissen őrölt bors.
Japán omlett
Hozzávalók
5 tojás
1 ek szójaszósz
1 tk porcukor
só
bors
olaj a sütéshez
ízlés szerint zöldségek
Elkészítés
A tojásokat verjük fel, sóval és borssal ízesítsük, valamint a cukrot és a szójaszószt is keverjük bele. Ha szeretnénk, apróra vágott zöldségeket is forgassunk bele.
Egy konyhai papírtörlőt itassunk át olajjal, majd kenjük ki vele a serpenyőnket.
Amikor felforrósodik az olaj, a tojás harmadát öntsük a serpenyőbe, hagyjuk, hogy felmelegedjen, majd mikor elkezd megszilárdulni, egy spatula segítségével nyúljunk alá és tekerjük fel. A tekercset toljuk a serpenyő végébe, majd konyhai papírtörlő segítségével ismét kenjük ki olajjal a serpenyőt, a tojástekercs alá is jusson olaj. Utána a következő adag tojáskeveréket is öntsük a serpenyőbe, majd a kész tekercsre göngyölítsük rá, a folyamatot addig ismételjük, míg a tojás elfogy. A vastag tojástekercset felszeletelve tálaljuk.
Quiche Lorraine
Hozzávalók
tésztához
25 dkg (BL55) liszt
egy csipet cukor
7 g finom szemű tengeri só
1 közepes (5 dkg) tojás
15 dkg vaj
1 ek hideg víz
töltelékhez
1 egész tojás
3 tojássárgája
15 dkg húsos szalonna
3 dl 30%-os tejszín
1/8 frissen őrölt szerecsendió
frissen őrölt fehérbors
só
15 dkg jól olvadó (Camambert, Comte, Gruyére) sajt
Elkészítés
A vajat felhasználás előtt 20 perccel vegyük ki a hűtőből és vágjuk kisebb kockákra.
A lisztet szitáljuk át, keverjük össze a sóval és a cukorral, majd gyors mozdulatokkal dörzsöljük össze a nagyjából megpuhult bajjal és az enyhén felvert, míg nedves tengeri homok állagot kapunk. Adjuk hozzá a vizet és pár mozdulattal gyúrjuk át, míg azt nem érezzük, hogy összeállt a tészta, és szép sima felülete van. Nem szabad sokáig gyúrni, mert a kezünk melegétől megolvad a vaj.
Fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük legalább fél órát.
A hűtőből kivéve gyúrjuk át a tésztagömböt néhány mozdulattal, nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra, és fektessük bele az előkészített formába, jusson az aljára és a szélére is.
Tegyük a hűtőbe a kibélelt formát 20 percre.
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréssel 160°C) és egy villával szurkáljuk meg a tészta alját, majd béleljük ki sütőpapírral és szórjunk bele egy réteg szárazbabot vagy kifejezetten erre a célra, kerámiából készült sütőbabot, ami lesúlyozza és így megakadályozza, hogy felpúposodjon. Nagy forma esetén 20 percig, kis formáknál 10 perc süssük.
Közben készítsük el a tölteléket. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és közepes lángon aranybarnára pirítjuk, majd félretesszük.
Az egész tojást a tojássárgákkal, a tejszínnel és a fűszerekkel simára keverjük.
A formákban elosztjuk a szalonnát és a sajtot, majd ráöntjük a tejszínes keveréket.
Formától függően rövidebb vagy hosszabb ideig sütjük, kis formáknál 5-7 percet, nagynál kb. negyed órát, míg aranybarna színt kap. Hagyjuk langyosra hűlni és tálalhatjuk.