Otthon készült vasárnapi ebéd

3 ínycsiklandó recept eperrel – a desszerteken túl

Eper nem csak édességekbe kerülhet, hanem akár "sósságokba" is. Érdemes kipróbálni minél többféleképpen!

Ha megjelenik a piacon a friss eper, akkor valószínűleg, mindenki azzal kezdi, hogy magában behabzsol belőle egy jó adagot. Ha ezzel megvagyunk (két-három alkalommal), akkor jöhet az egyéb felhasználás. itt elsősorban sütemények juthatnak eszünkbe, de a desszerteken kívül is lehet ételek hozzávalója, akár még sós ízvilágúaké is.

Unsplash

Eper-banán smoothie

Hozzávalók

  • kb. ugyanannyi banán és eper
  • víz

Elkészítés

Mehet a banán és az eper a botmixer alá, majd ízlés szerint hígítjuk vízzel. Lehet inni jó sűrűn, akkor egy kiadósabb tízórainak is megfelel vagy hígabban, akkor a frissítőbb hatása érvényesül.

Unsplash

Gazpacho eperrel

Hozzávalók

  • 80 dkg paradicsom
  • 40 dkg eper
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 darab kígyóuborka
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1,2 dl olívaolaj
  • 0,8 dl víz
  • 5 dkg kenyér
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors
  • 1 tk balzsamecet

Elkészítés

A paradicsom csumáját kivágjuk, az eper szárát eltávolítjuk, a kígyóuborkát meghámozzuk, a lila hagymát és a fokhagymát megpucoljuk.

A zöldségeket és a gyümölcsöt nagyobb darabokra vágjuk. A kenyeret összecsipkedjük, és az előkészített zöldségekhez adjuk.

Sóval, olívaolajjal, egy kevés balzsamecettel és hideg vízzel pürésítjük.

Hidegen tálaljuk.

Unplash

Eper-bébispenót saláta

Hozzávalók

a vinaigrette-hez:

  • 0,5 csésze balzsamecet
  • 0,5 csésze olívaolaj
  • 1 ek dijoni mustár
  • 1 ek méz
  • őrölt fekete bors

a salátához:

  • 30 dkg bébispenót
  • 30 dkg friss eper
  • 1 kis csomag feta sajt
  • 1 kis fej lila hagyma vékony szeletekre vágva
  • 3/4 csésze apróra zúzott pekándió

Elkészítés

A vinaigrette-hez egy kis lábasba öntjük az ecetet, felforraljuk és hagyjuk, hogy a fele elpárologjon.

Áttesszük egy kis tálba, hozzáadjuk az olívaolajat, a dijoni mustárt, a mézet, és habverővel elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük.

Egy salátástálba tesszük a spenótot, a felszeletelt epret, az összemorzsolt feta felét, a lilahagymát és a pekándiót.

Rácsepegtetjük a vinaigrette egyharmadát, összekeverjük, majd rátesszük a maradék fetát, és meglocsoljuk a fennmaradt öntettel. Azonnal tálaljuk.

Unsplash

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik