Ha megjelenik a piacon a friss eper, akkor valószínűleg, mindenki azzal kezdi, hogy magában behabzsol belőle egy jó adagot. Ha ezzel megvagyunk (két-három alkalommal), akkor jöhet az egyéb felhasználás. itt elsősorban sütemények juthatnak eszünkbe, de a desszerteken kívül is lehet ételek hozzávalója, akár még sós ízvilágúaké is.
Eper-banán smoothie
Hozzávalók
- kb. ugyanannyi banán és eper
- víz
Elkészítés
Mehet a banán és az eper a botmixer alá, majd ízlés szerint hígítjuk vízzel. Lehet inni jó sűrűn, akkor egy kiadósabb tízórainak is megfelel vagy hígabban, akkor a frissítőbb hatása érvényesül.
Gazpacho eperrel
Hozzávalók
- 80 dkg paradicsom
- 40 dkg eper
- 1 fej lila hagyma
- 1 darab kígyóuborka
- 1 gerezd fokhagyma
- 1,2 dl olívaolaj
- 0,8 dl víz
- 5 dkg kenyér
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
- 1 tk balzsamecet
Elkészítés
A paradicsom csumáját kivágjuk, az eper szárát eltávolítjuk, a kígyóuborkát meghámozzuk, a lila hagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
A zöldségeket és a gyümölcsöt nagyobb darabokra vágjuk. A kenyeret összecsipkedjük, és az előkészített zöldségekhez adjuk.
Sóval, olívaolajjal, egy kevés balzsamecettel és hideg vízzel pürésítjük.
Hidegen tálaljuk.
Eper-bébispenót saláta
Hozzávalók
a vinaigrette-hez:
- 0,5 csésze balzsamecet
- 0,5 csésze olívaolaj
- 1 ek dijoni mustár
- 1 ek méz
- só
- őrölt fekete bors
a salátához:
- 30 dkg bébispenót
- 30 dkg friss eper
- 1 kis csomag feta sajt
- 1 kis fej lila hagyma vékony szeletekre vágva
- 3/4 csésze apróra zúzott pekándió
Elkészítés
A vinaigrette-hez egy kis lábasba öntjük az ecetet, felforraljuk és hagyjuk, hogy a fele elpárologjon.
Áttesszük egy kis tálba, hozzáadjuk az olívaolajat, a dijoni mustárt, a mézet, és habverővel elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük.
Egy salátástálba tesszük a spenótot, a felszeletelt epret, az összemorzsolt feta felét, a lilahagymát és a pekándiót.
Rácsepegtetjük a vinaigrette egyharmadát, összekeverjük, majd rátesszük a maradék fetát, és meglocsoljuk a fennmaradt öntettel. Azonnal tálaljuk.