Otthon készült

Idén is megválasztják a Balaton fagyiját

pixabay
pixabay
A verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése.

Idén is meghirdette a Balatoni Turizmus Szövetség a Balaton fagyija pályázatot, melyre várják a legjobb hűs finomságokat.

Az immáron 10. alkalommal megrendezésre kerülő verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése. A versenyre cukrászdák, kézműves fagylaltozók nevezhetnek és vállalkozásonként maximum 2 fagylalttal indulhatnak. Lágyfagylalttal a versenyre nevezni nem lehet. A nyertes fagylalt lesz a 2023. év Balaton Fagyija – tájékoztatta a likeBalaton.hu-t a Balatoni Turizmus Szövetség.

A 2014. óta rendezett versenyen nyertes fagyizók au eddigi tapasztalatok szerint egyfajta zarándokhellyé is válnak az eredményhirdetés után.

A verseny érdekessége, hogy idén nem a kész fagylaltot kell elvinni a zsűri elé, hanem csak az alaplevet, amit a helyszínen kevernek össze, fagyasztják, variegálják és díszítik a pályázók. A pályamű elkészítésére fagylaltonként 35 perc áll majd rendelkezésre.

Többféle szempont alapján pontozzák a fagylaltokat, fontos a megjelenés, az ízek harmóniája, az állag, valamint a kreativitás. Kevésbé ismert ízek vagy alapanyagok új, innovatív kombinációja előnyt jelenthet. Illetve prioritást élvez a Balatonra jellemző alapanyagok felhasználása, pl. a régió borai, tejtermékei, idénygyümölcsök, fűszer- és gyógynövények.

2023. május 15-ig várják a jelentkezőket.

Tavaly a balatonakarattyai Sissi Fagyizó Eszterházy epercsoda levendulával nevű édessége lett a nyertes, melyben dió, eper és levendula íz egyesült.

Kapcsolódó
20 kilót fogyott, miközben 80 kiló fagyit megevett
Kilenc hónapon át napi egyszer, de akkor teljes adagokat evett, és előfordult, hogy fél kiló fagyi volt a desszert.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik