A krumplipüré közkedvelt köretünk, de nem mindig lehet kiszámítani, hogy mennyi is fog elfogyni, főleg egy nagyobb családi ebéd esetén. Újramelegítve már nem az igazi, még szerencse, hogy van (étel)menő megoldás. A krokett elég ismert, de csavarhatunk rajta még egy kicsit, hogy még finomabb legyen…
Sajtos krumpligolyó
Hozzávalók
- 40 dkg krumpli
- 1 ek vaj
- 1 ek tejföl
- 20 dkg Ammerländer Maasdamer sajt
- só
- bors
- 1 késhegynyi szerecsendió
- 1 db tojás
- liszt szükség szerint
- 5 dkg zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
Elkészítés
A meghámozott krumplit vágjuk közepes kockákra, bő, sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le.
A krumplit törjük össze a vajjal, tejföllel, sóval, borssal, szerecsendióval, reszelt sajttal, majd amikor kihűlt, adjuk hozzá a tojást és annyi lisztet, amennyit felvesz, hogy könnyen formázható massza legyen (minél kevesebb a liszt, annál finomabb, de kell hozzá, hogy meg tudjuk formázni).
A krumplis masszából formázzunk golyókat, forgassuk meg őket a zsemlemorzsában, majd forró olajban süssük aranybarnára.