Kukoricából a legtöbbször valamilyen majonézes vagy pedig zöldséges saláta készül. Most mutatunk valami újat: a tészta nélküli krémes kukoricapitét. Bár a nagy része csak kukorica, mégis laktató fogás lesz belőle, ami akár főételként, akár köretként is megállja a helyét.
Krémes kukoricapite
Hozzávalók
- 65 dkg kukorica
- 2 ek vaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1,6 dl tej
- 20 dkg Ammerländer Gouda sajt
- 10 dkg zsemlemorzsa
- fél tk só
- fél tk fehér bors
- 3 db tojás
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, vajazzunk ki egy piteformát.
A hagymát pucoljuk meg, kockázzuk össze, a fokhagymát hámozzuk meg, reszeljük le.
A kukoricacsövekről vágjuk le a szemeket vagy a fagyasztott kukoricát olvasszuk ki.
A sajtot reszeljük le.
Másfél evőkanál vajat olvasszunk meg egy serpenyőben, a hagymát. 4-5 percig dinszteljük. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, 1 perc után kapcsoljuk le a lángot.
A hagymás keveréket keverjük össze a kukoricával, a tejjel, 15 dkg reszelt sajttal, 5 dkg zsemlemorzsával, ízlés szerint sóval és borssal. Keverjük alaposan össze a hozzávalókat, majd adjuk a keverékhez a tojásokat is, keverjük csomómentesre a masszát.
Öntsük a tésztát az előkészített piteformába.
Egy kis tálban keverjük össze a maradék sajtot és morzsát, adjuk hozzá a maradék fél evőkanál vajat megolvasztva, majd egy csipet sót és borsot. Keverjük össze, majd szórjuk a pite tetejére.
Kb. 35 perc alatt süssük meg, addigra a teteje is bebarnul.
5-10 percig hagyjuk hűlni, mielőtt szeletelnénk.