Nyáron rengeteg okunk van ünnepelni. Születésnapok, évfordulók, tanév vége, ballagás, nyaralás, pihenés, de a süteményekhez, tortákhoz nem is kell feltétlenül indok, egyszerűen szeretjük őket. Viszont a forróbb napokon már nem feltétlenül kívánjuk a nehezebb édességeket, ilyenkor a frissítő ízeket, könnyedebb állagokat részesítjük előnyben. Ennek a három süteménynek az elkészítéséhez sajnos, be kell kapcsolni a sütőt, de utána már az árnyékban, egy hideg italt kortyolgatva fogyaszthatjuk a felüdítő desszertünket!
3 frissítő citromtorta a forró nyári napokra
Citromos meringue torta
Hozzávalók
pitetésztához
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj, hidegen, felkockázva
- 10 dkg cukor
- 2 tojás sárgája
- pár kanál hideg víz
- egy csipet só
citromkrémhez
- 150 ml friss citromlé (2 nagyobb citrom)
- 2 citrom reszelt héja
- 10 g kukoricakeményítő
- 10 dkg cukor
- 8 dkg vaj
- 2 tojás + 1 tojás sárgája
tojáshabhoz
- 3 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 8 dkg porcukor
Elkészítés
A tészta hozzávalóit gyorsan összedolgozzuk. A vajnak nem kell teljesen elolvadnia, a kis vajdarabkák sütés közben buborékokat képeznek és különösen omlóssá teszik a tésztát. Az összegyúrt tésztát lefedve hűtőben pihentetjük legalább egy órán át.
A citromkrémhez a citromlevet, a cukrot és a citrom reszelt héját keverjük össze, majd hagyjuk 5 percig állni. Ezután szűrjük le.
Egy edényben keverjük el a keményítőt egy kevés vízzel, majd adjuk hozzá a tojásokat, ezután a cukros citromlevet.
Állandó keverés közben alacsony lángon besűrítjük. A vaj a legvégén kerül hozzá.
A tojásfehérjét verjük habbá egy csipet sóval és a porcukorral.
A pihentetett tésztát nyújtsuk ki úgy, hogy beleférjen egy kb. 25 cm-es piteformába. A széleit nyomkodjuk hozzá a forma széléhez, villával megszurkáljuk az alját, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve hűlni hagyjuk.
Beletöltjük a citromkrémet, a tetejére kanalazzuk a tojáshabot.
A langyos sütőbe 2 percre tegyük vissza, hogy a tojáshab teteje egy picit megkaramellizálódjon.
Olasz rácsos citromos pite
Hozzávalók
pitetésztához
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 1 egész tojás
- 2 tojás sárgája
- 6 g (fél csomag) sütőpor
- 2 evőkanál tejföl
- 1 csipet só
- 1 kk. vaníliaesszencia
citromkrémhez
- 7,5 dl tej
- 45 g kukoricakeményítő
- 3 egész tojás
- 15 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- fél-1 citrom leve (ízlés szerint)
Elkészítés
A pitetésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd az összes többi hozzávalóval egy közepesen kemény tésztát gyúrunk. Fóliába csomagolva fél-1 órára a hűtőbe tesszük.
Addig elkészítjük a krémet. A tejet feltesszük melegedni a tűzre.
A tojásokat a keményítővel, a cukorral, és citrom héjával kézi habverővel jól elkeverjük. A meleg tejből öntünk kicsit hozzá, hőkiegyenlítünk, majd az egészet a tejhez öntjük, és lassú tűzön, kevergetve, besűrítjük.
Tűzről levéve, hozzákeverjük a kifacsart citrom levét, majd folpackkal lefedve (hogy ne képződjön rajta bőr) félretesszük.
A piteformát kivajazzuk és lisztezzük.
A tésztát lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagságra kinyújtjuk, majd a nyújtófa segítségével rátesszük a piteformára, beleegyengetjük és a fölösleges széleket levágjuk körben.
Beleöntjük a citromos krémet (mehet langyosan is).
A maradék tésztát ismét kinyújtjuk és rácsokat készítünk belőle a pite tetejére. Ha megmarad a tésztából, akkor abból apró linzerek készülhetnek, de le is fagyasztható és később felhasználható.
A sütőt alsó-felső sütésen 180 °C-ra előmelegítjük, és kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Amikor barnul a széle és a teteje, akkor kész van. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Túrós citromtorta
Hozzávalók
piskótához
- 10 db tojás
- 10 ek finomliszt
- 10 ek cukor
- 1 csomag sütőpor
krémhez
- 4 tasak vaníliás pudingpor
- 1 l tej
- 3 db citrom
- 25 dkg vaj
- 35 dkg cukor
- 3 csomag vaníliás cukor
- 50 dkg tehéntúró
Elkészítés
A piskótához a tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral.
Ezután fakanállal óvatosan hozzákeverjük a tojások sárgáját és a sütőporral elkevert lisztet.
Kikent tortaformába (26 cm átmérőjű) öntjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Ha kész, teljesen kihűtjük.
A krémhez egy nagyobb lábosba reszeljük a citromok héját, belefacsarjuk a citromok levét, belerakjuk a pudingporokat, majd az egészet csomómentesre keverjük a tejjel, és kevergetve sűrű krémmé főzzük. Ezután kihűtjük a pudingot.
A vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Hozzákeverjük a kihűlt pudingot.
Kb. a negyedét félrerakjuk a torta bevonásához.
A többi krémbe belekeverjük a túrót.
A piskótát vízszintesen három részre vágjuk. Az alsó lapra kenjük a túrós krém felét, rárakjuk a középső lapot, rákenjük a krém másik felét, és befedjük a harmadik lappal.
A félretett túró nélküli citromos krémmel bevonjuk a tortát és díszítjük.
Egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjenek az ízek és szépen megdermedjen a krém.