Mint minden évszaknak, a nyárnak is megvannak a jellegzetes ételei. Ilyen a főtt kukorica, a fagyi vagy a kovászos uborka. Ez utóbbit ugyan nem mindenki szereti, de aki igen, az alig várja, hogy elinduljon az uborkaszezon, és meg lehessen tölteni nagy, öblös üvegeket a finom és egészséges csemegével.
A kovászos uborka fermentálással, azaz erjesztéssel készül. A fermentálás egy nagyon régi módszer, amellyel már őseink is tartósították az élelmiszereket – mesterséges tartósítószerek nélkül. A módszer lényege, hogy laktobacilusok segítségével erjesztjük a zöldségeket -a kovászos uborka eseténben az uborkát-, mely tejsavbaktériumok az üvegbe zárva, oxigénmentes környezetben elszaporodnak, és elvégzik a tartósítást.
Az erjesztés során tehát szaporodnak azok a baktériumok, amiknek a tartósságot és a jellegzetes ízt köszönhetjük, a sós oldat pedig, amibe a kovászolás során az uborka kerül, biztosítja, hogy az egészségre káros, rohasztó baktériumok ne tudjanak aktivizálódni.
Mi kell a fermentáláshoz?
Nos, meglepetés, de kenyér nem feltétlenül. Bár jó magyar szokás szerint minden üvegbe kerül az uborkák tetejére kenyér, igazából a fermentáláshoz nem szükséges.
Ami viszont igen, az a :
- sóoldat – 1 liter vízhez egy evőkanál sót számolhatunk. Ez a koncentráció a legmegfelelőbb a laktobacilusoknak, de többi káros baktériumot és gombát kiiktatja.
- megfelelő hőmérséklet – a legideálisabb az állandó szobahőmérséklet, nagyjából 20-22 fok. (nem kötelező a napra tenni, a konyhapulton is fermentálódik az uborka)
- oxigénmentes környezet – Az uborkát úgy kell eltenni, hogy a sós oldat teljes egészében ellepje. Ez azért fontos, mert az erjedési folyamatnak oxigéntől elzártan kell végbe mennie. Az uborka nem érintkezhet levegővel. Ellenkező esetben beindulnak rohasztó baktériumok.
Hogy készül a kovászos uborka?
Az 1-1,5 kiló uborkát mossunk meg, vágjuk le a két végét és az egyik végét vágjuk be, hogy az uborka kicsit szétnyíljon. Az alaposan megtisztított üveg aljába tegyünk egy csokor kaprot, borsot, de a merészek rakhatnak köményt, mustármagot, koriandermagot, szegfűborsot és zellermagot is.
Erre tehetjük az uborkákat, ha lehet, bevágott véggel lefelé (könnyebb lesz majd kivenni az uborkát), a tetejére mehet még kapor és sok fokhagyma. Ha azt akarjuk, hogy az uborka héja ne legyen puha, tehetünk bele szőlő vagy babérlevelet is. Végül zárjuk le az egészet kenyérrel – ha ragaszkodunk a hagyományokhoz.
Az előkészített forró sós vízzel ( 1 literhez egy kanál só) öntsük fel az üveget a kenyér mellett úgy, hogy az uborkákat ellepje. Zárjuk le az üveget (akár egy tányérral), és mehet a napra. Az uborka 3-4 nap alatt megerjed. Ha kell a vizet pótoljuk rajta. A kész uborkát kiszedhetjük az üvegből egy műanyag edénybe, ráöntjük a szűrt levet, hogy a kenyér már ne kerüljön rá, és mehet a hűtőbe.
A kenyérrel készült uborka 1-2 héten belül fogyasztandó, kenyér nélkül készítve viszont a hűtőben sokkal tovább is eláll.
A kovászos uborka egészséges is
Amellett, hogy a kovászos uborka nagyon finom, az egészségünkre is jótékonyan hat. A fermentált élelmiszerek fogyasztásának számos előnye van.
Rendszeres fogyasztásuk elősegítheti az egészséges bélmozgást és az emésztést, táplálja a bélfalakat és segít a bélflóra regenerálódásában. A tejsavbaktériumok emellett olyan enzimeket termelnek, amelyek segítenek lebontani a szénhidrátokat.
A bél mikrobiomában fellépő egyensúlyhiány hozzájárulhat mentális egészségi zavarokhoz, például szorongáshoz és depresszióhoz. A fermentált élelmiszerek támogathatják a mentális egészséget azáltal, hogy csökkentik a gyulladásos mikrobák szintjét és csökkentik a bélgyulladást.
Fogyasztásuk segít a súlycsökkenésben, hiszen a fermentált élelmiszerek fogyasztása elősegítheti az egészséges testsúly megtartását.
Az erjesztett élelmiszerek étrendbe való beillesztése elősegítheti az immunrendszer működését és csökkentheti a fertőzés kockázatát is.
A kovászos uborka fogyasztásával a bőrünk is szebb lesz, mivel a fermentált élelmiszerek támogathatják a bőr egészségét azáltal, hogy befolyásolják a bél mikrobiómát, a szisztémás gyulladás szintjét.
Jótékony hatással van az allergiára.
Támogathatja a szív egészségét, mert a fermentált élelmiszerek fogyasztása az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával jár. Mérsékelten csökken a vérnyomás és a koleszterin-egyensúly is javul.
Emellett természetesen az uborka számos vitamin forrása is: A-, B- és C-vitaminban, valamint K vitaminban is gazdag, ami szintén jótékonyan hat az immunrendszerünkre és a csontjainkra is.
Megjött a kedved egy jó kovászos uborkához? Jó étvágyat kívánunk!