Színpompás, roppanós zöldségekből készül a télire elrakott csalamádé, aminél szeretnénk, ha hónapokkal később is megőrizné a színét és állagát. Van, amikor viszont bebarnul, ami nem mindig jelenti azt, hogy megromlik, de az esztétikai élvezet mindenképpen csökken.
Ezek lehetnek a barnulás okai:
Túl zsenge a káposzta
Ha túl fiatal a káposzta, abban sok a nedvesség és megpuhulhat, megbarnulhat. Jobb az őszi káposztából készteni, de mindenképpen legyen kemény, tömör a zöldség!
Hiányzik a borkén és a citromsav
Bár nem lesz teljesen természetes az eltett savanyúság, mégis érdemes borként, citromsavat beletenni, mert ezek megakadályozzák, hogy megpuhuljanak és bebarnuljanak a zöldségek. Van, aki mindkettőt tesz bele, van, aki csak az egyiket.
Kevés a felöntőlé
Ha nem lepi el teljesen a felöntőlé a zöldségeket, akkor szintén megbarnulhatnak. Ne lógjon ki egy szál zöldség sem, mivel így meg is romolhat a csalamádénk.
Ha a savanyúság megbarnul, de az állaga nem lesz ehetetlenül puha, akkor még megehető. Viszont ha a felszínén hártyát látunk, pezseg vagy kellemetlen illatú, akkor sajnos, ki kell dobnunk.