Amióta az eszünket tudjuk, a vasárnapi ebédek meghatározó része a minden jóval megpakolt, laktató húsleves. Az élelmiszer-árrobbanás előtti időszakhoz képest óriásit ugrott a magyar konyha egyik örök klasszikusának az ára, de a tavalyi időszakhoz képest is nagy a változás drágulás tekintetében. Mindezek ellenére a húsleves töretlenül Magyarország egyik kedvenc étele, sok családban ma is elképzelhetetlen a vasárnapi és az ünnepi asztal nélküle.
Összehasonlítottuk a pandémia előtti árakat a tavalyi és idei bevásárlás-költségekkel. Minden hozzávalóból elérhető drágább, akár bio, és a tömegtermékek is, mi a fogyasztói árak átlagával számoltunk, a KSH adataira támaszkodva, írja cikkében az nlc.gasztro.
- 1.2 kg bontott csirke 2019-ben: 820 Ft / 2022-ben: 1510 Ft / 2023-ban: 1640 Ft
- 30 dkg sárgarépa 2019-ben: 90 Ft / 2022-ben: 125 Ft / 2023-ban: 195 Ft
- 20 dkg fehérrépa 2019-ben: 240 Ft / 2022-ben: 280 Ft / 2023-ban: 320 Ft
- 20 dkg zellergumó 2019-ben: 80 Ft / 2022-ben: 120 Ft / 2023-ban: 180 Ft
- 1 közepes vöröshagyma (150 g) 2019-ben: 45 Ft / 2022-ben: 60 Ft / 2023-ban: 90 Ft
- 4 gerezd fokhagyma 2019-ben: 35 Ft / 2022-ben: 50 Ft / 2023-ban: 90 Ft
- 1 közepes paradicsom (100 g) 2019-ben: 50 Ft / 2022-ben: 70 Ft / 2023-ban: 60 Ft
- 1 tv-paprika (100 g) 2019-ben: 55 Ft / 2022-ben: 80 Ft / 2023-ban: 70 Ft
A számok alapján jól látható, hogy míg 2019-ben 1430 forintba kerültek a felsorolt hozzávalók, addig 2022-ben már 2295 forintba, 2023-ban pedig 2645 körül alakult az áruk.
Bár a gőzölgő, aranyló húsleves a jólét, ünnepek szimbólumaként is él a fejünkben, anyagi megfontolások alapján is jó választás. Ha nem értékes húsrészekből, marhából vagy épp libából főzzük, egy okosan összerakott bevásárlólistával aranyló, isteni húslevest főzhetünk drága hozzávalók nélkül is.